Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilialaislegenda kurlasi ja hämmensi

Kulttuuri
 
Kimmo Räisänen
Hermeto Pascoal aikoo myös levyttää Umon kanssa.
Hermeto Pascoal aikoo myös levyttää Umon kanssa. Kuva: Kimmo Räisänen
Arvio: konsertti
Helsingin juhlaviikot: Hermeto Pascoal, Itiberê Zwarg ja Umo Huvila-telttassa.

 

"Te ette tulleet tänne kuuntelemaan sointia ettekä melodiaa. Te tulitte tuntemaan", julisti brasilialaisjazzin legenda Hermeto Pascoal, 79, esiintyessään Umo Jazz Orchestran kanssa.

Itse tunsin lähinnä hämmennystä, sillä välillä en tiennyt, olenko seuraamassa absurdia teatteria vai jazzkonserttia. Suuri osa yleisöstä oli kuitenkin ihastuksissaan, ja konsertti päättyi seisaaltaan annettuihin aplodeihin.

Pascoalia pidetään yhtenä tärkeimmistä brasilialaisen jazzin kehittäjistä. Hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Miles Davisin ja Gil Evansin kanssa.

Huvilassa ei kuitenkaan käyty läpi Pascoalin tuotantoa. Sen sijaan hän tallusteli tämän tästä lavalle laulajavaimonsa Aline Morenan tukemana esittämään "universaalia musiikkiaan" kosketinsoittimilla, harmonikalla, melodikalla ja vedellä kurlaten. Pätkä Ipaneman tyttöä, lainaus Chopinin valssista – ja maestro tassutteli taas lavan taakse taputellen muusikoita päälaelle.

Umo hoiti osuutensa tyylillä, eikä sillä ollut vaikeuksia heittäytyä brassirytmeihin. Musiikin säveltänyt Pascoalin työtoveri, basisti Itiberê Zwarg johti vauhdikkaasti. Solisteina loistivat erityisesti saksofonisti Manuel Dunkel ja rumpali Markus Ketola.

Ehkä sykähdyttävin oli sävellys, joka oli syntynyt vain muutamaa päivää aiemmin ilmaiskeikalla Helsingin rautatieasemalla.

Seuraavaksi Umo ja brasilialaiset marssivat levytysstudioon.

Hieno tilaisuus Umolle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat