Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikkitalon äänentoisto tasapäisti Steve Reichin musiikin

Kulttuuri
 
Denis Sinjakov
Steve Reich typisti viime hetkellä konserttinsa ohjelmistoa.
Steve Reich typisti viime hetkellä konserttinsa ohjelmistoa. Kuva: Denis Sinjakov
Arvio: konsertti
Helsingin juhlaviikot: Steve Reich, Colin Currie Group ja Avanti Musiikkitalossa. Tomas Djupsjöbacka, kapellimestari. – Reich.

 

Helsingin juhlaviikkojen Steve Reich -konsertti typistyi vain muutama tunti ennen alkamistaan, kun 78-vuotias säveltäjä kielsi ohjelman varhaisimman teoksen, käsitetaiteen sukuisen Pendulum Musicin (1968) esittämisen. Perusteena oli se, että se säveltäjän mukaan sopii taidegalleriaan mutta ei konserttisaliin.

Mikäs siinä – kyllä ilmankin pärjättiin. Eivät tosin muutkaan kappaleet sopineet konserttisaliin ilman ongelmia, sillä Musiikkitalon runsas kaiunta puuroutti Reichin musiikin yksityiskohtia liikaa.

Säveltäjä: Steve Reich

Esittäjä: Steve Reich, Colin Currie Group, Avanti, Tomas Djupsjöbacka

Paikka: Helsingin juhlaviikot

Laji: klassinen, Steve Reich

Ehkä juuri siksi soittimissa käytettiin sähköistä vahvistusta, vaikka Musiikkitalon konserttisalin kaltaisessa herkässä ympäristössä sellaiselle ei luulisi olevan mitään tarvetta. Reichin musiikki olisi istunut paremmin vaikkapa Savoy-teatteriin, jossa Philip Glass Ensemble esiintyi toissa vuonna niin menestyksekkäästi.

Parhaimmillaan Reichin musiikissa akustinen tila on kuin partituurin sisään rakennettu. Näin on esimerkiksi konsertin parhaassa teoksessa, Colin Currie Groupin soittamassa Sextetissä, jossa aiheet lipuvat esiin kuin miksauspöydän ristiinhäivytyksinä.

Vuonna 1984 valmistunut Sextet linkittyy vielä Reichin varhaiskauteen, jossa harmoninen liike on suhteellisen hidasta ja aiheet toistuvat estoitta – siis musiikki on selvästi minimalistista Reichin 1960- ja 1970-luvun teosten malliin.

Samanlaisen pehmeän sointipatjan synnyttää Electric Counterpoint -teoksessa (1987) taustanauhalta soitettava sähkökitaroiden ja bassojen toisteinen aiheverkosto. Teoksen ensimmäisellä levytyksellä soolo-osuuden soittaa jazzkitaristi Pat Metheny kuulaalla kitarasoinnillaan, mutta nyt Marzi Nymanin tulkinnassa sointi oli terävämpi ja alkuvoimaisempi.

Reichin varhaiskauden teoksissa aiheiden mekaaninen toistuvuus aiheuttanee esittäjille tulkinnallisia pulmia: riittääkö, että soittaa osuutensa mahdollisimman huolellisesti vai onko tunneilmaisulle tilausta?

Joka tapauksessa yksilöllisyys syntyy näihin teoksiin hienovaraisilla tavoilla. Marzi Nymanin valpas soitto Electric Counterpointissa oli osoitus tästä, samoin Reichin itsensä tulkinta Clapping Musicin (1972) toisessa taputusosuudessa.

Reichin uudempi tuotanto on harmonisesti ja melodisesti runsaampaa, joten tulkinnassakin on enemmän mahdollisuuksia. Näin oli esimerkiksi Radiohead-yhtyeen musiikkiin perustuvassa Radio Rewrite -teoksessa (2013).

Avantin ja Colin Currie Groupin muusikoista koostunut yhtye soitti Tomas Djupsjöbackan johdolla dynaamisesti, vaikka sähköinen äänenvahvistus pyrkikin tasapäistämään akustisten soitinten sointia.

Colin Currie Groupin muusikot soittivat mainiosti myös tuoreen Quartet-teoksen (2013), jossa pianojen ja vibrafonien muodostamat parit peilailevat ja varjostavat toistensa aiheita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat