Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reggaelaulajan konsertissa oli vain vähän reggaeta

Pitkän kiertueen viimeinen konsertti ei ollut mikään läpihuutojuttu

Kulttuuri
 
Griot Gmbh
Winston McAnuff ja haitarinsoittaja Fixi tiivistivät Huvila-teltan tunnelman.
Winston McAnuff ja haitarinsoittaja Fixi tiivistivät Huvila-teltan tunnelman. Kuva: Griot Gmbh
Arvio: konsertti
Helsingin juhlaviikot: Winston McAnuff & Fixi Huvila-teltassa.

 

Haitaria on ehditty kuulla Huvilassa monissa yhteyksissä, ehkä huippujen huippuna Kimmo Pohjosen ja Kronos-jousikvartetin yhteisessä Uniko-teoksessa.

Torstai-ilta saattoi olla silti ensimmäinen kerta 20 vuoteen, kun haitari oli Jamaikalla syntyneen reggaelaulajan keskeisenä säestyssoittimena.

Esittäjä: Winston McAnuff

Paikka: Huvila-teltta

Laji: maailmanmusiikki

Mutta historian tekeminen oli toisaalta hyvin helppoa, sillä Pariisiin asettunut Winston McAnuff (s. 1957) on todennäköisesti edelleen ainoa haitarisäesteinen reggaesolisti, vaikka ei tiukasti ottaen aivan ensimmäinen. Riki Sorsan taustalla musisoinut muhkeaviiksinen Pedro Hietanen irrotti hanuristaan reippaan reggae-soolon Euroviisuissa jo vuonna 1981.

Reggaemuusikon taustasta ja tyypillisestä ilmiasusta huolimatta McAnuffin sekä hänen kahden ranskalaisen kumppaninsa musiikissa oli hyvin vähän varsinaista jamaikalaista reggaeta – ainakaan rytmisenä tyylinä.

Enemmänkin he – McAnuff, kosketinsoittaja-haitaristi Fixi, lyömäsoittaja-beatboksaaja Marcus – hämmensivät erilaisista afroamerikkalaisista, karibialaisista ja ranskalaisista aineksista maailmanmusiikillista, paljon monimuotoisemmin kuplivaa rytmillistä keitosta.

Ja varmaan parempi niin, sillä käheä-äänisen McAnuffin aiemmin suosima vanhakantainen roots-reggae ei kuulosta hänen tulkitsemanaan yhtä persoonalliselta, eikä sitä olisi voinut tällä pelkistetyllä ja poikkeuksellisella kokoonpanolla edes esittää.

Ehkä uusimman albumin (2013) ainoa varsinainen reggae I'm A Rebel ei kuulunutkaan siksi keikkaohjelmistoon, tai ehkä he olivat vain väsähtäneet siihen. Huvilan konsertti oli kolmatta vuotta jatkuneen kiertueen viimeinen mutta ei kuitenkaan läpihuutomainen.

Kohtuullisen täyden Huvilan tunnelma alkoi tiivistyä heti kolmannessa kappaleessa Economic Crisis, jonka avulla McAnuff sai houkuteltua lavan edustalle joukon liikehtijöitä – eikä päästänyt heitä enää otteestaan. Kappaleista tuntuivat sytyttävän parhaiten uusimman albumin universaali rakkaudenjulistus Garden of Love ja rockaava Johnny.

Kappaleiden kevyt viettelevyys on tosin puolittain petollista, sillä kaikki kuuluvat levyn kantaaottavimpiin ja henkilökohtaisimpiin. Niiden ajoitus olikin nyt liikuttavampi, sillä McAnuffin poika, reggaelaulaja Matthew McAnuff pahoinpideltiin kuoliaaksi Jamaikalla melkein päivälleen kolme vuotta sitten.

Konsertti ei ollut silti millään muotoa mikään egotrippi. McAnuff, Fixi ja Marcus olivat lavalla yhtenä yhtyeenä, vaikka jälkimmäiset intoutuivat loppumetreillä pitkään duettoon, jopa hieman Kimmo Pohjosen ja lyömäsoittaja Samuli Kosmisen kokeilemaan malliin. Heihin ranskalaisilla on silti vielä matkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat