Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kitaristi säikäytti rap-komeetan keikalla

Kulttuuri
 
Rio Gandara HS
Baloji yhdistää räpin afrikkalaiseen tyyliin.
Baloji yhdistää räpin afrikkalaiseen tyyliin. Kuva: Rio Gandara HS
Arvio: konsertti
Helsingin juhlaviikot. Baloji Huvila-teltassa.

 

Baloji tarkoittaa velhoa swahiliksi. Kongossa vuonna 1978 syntynyt ja Belgiassa kasvanut komeetta Baloji Tshiani on antanut katetta nimelleen yhdistelemällä räppiä ja afrikkalaisia tyylejä.

Balojia on verrattu Kongon suureen soukous-tähteen Papa Wembaan. Soukousia Balojin musiikissa olikin, mutta myös paljon muuta diskosykkeestä jatsiin. Soljuva ranska antaa luonnostaan räppiin hyvän flow'n, joten musiikki svengasi enimmän aikaa mainiosti.

Esittäjä: Baloji

Paikka: Huvila-teltta

Laji: maailmanmusiikki

Baloji on aina korostanut musiikkinsa afrikkalaisuutta. Huvilassa hän painotti, että ei tee maailmanmusiikkia, jonka määritteli kolmannen maailman musiikiksi – kun taas länsimaissa tehdään perinnemusiikkia.

"Tämä on vain meidän musiikkiamme", hän julisti.

Näkemyksessä on pointtinsa, vaikka yleensä maailmanmusiikilla tarkoitetaan perinnemusiikin ja uudempien pop-vaikutteiden yhdistelmiä – eli juurikin Balojin sekoituksen tapaisia. Perinne- ja kansanmusiikki taas mielletään puhtaammiksi juurityyleiksi.

Energisen bändin yksi jäsen soitti enimmäkseen istualtaan. Kongolainen kitaristi Dizzy Mandjeku takasi kirkkaalla soitollaan soukous-sävyt. Hän nousi maineeseen jo 1960-luvulla Ray Leman rinnalla. Pienellä tanssahtelulla Mandjeku keräsi ihan omat suosionosoitukset.

Baloji lisäsi tunnelmaa narraamalla hieman. Hän väitti, että Mandjeku vietti Huvilan lavalla 70-vuotispäiväänsä. Syntymäpäivä oli kuitenkin jo torstaina ja Mandjeku täytti "vain" 69 vuotta.

Ylimääräisten aikana Mandjeku varasti vahingossa koko shown hetkeksi. Äkkiä hän olikin selällään kanveesissa. Vanha herra pääsi Balojin ja teknikon auttamana jalkeille ja näytti olevansa kunnossa soittamalla kitaraa niskansa takana.

Säikähdyksestä siis selvittiin ja päällimmäiseksi jäi muikean viihdytetty olo.

Kunnon afrikkalainen anti onkin juuri nyt tavallista vähäisempää. Flow-festivaali tarjosi vain sinänsä erinomaisen Shonghoy Bluesin. Juhlaviikoilla on sentään tulossa vielä legendaarinen Orchestra Baobab yhdessä Tuure Kilpeläisen Kaihon karavaanin kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat