Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tan Dunin synteesi sykähdytti

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Tan Dun
Tan Dun
Arvio: konsertti
Helsingin juhlaviikot. Helsingin kaupunginorkesterin konsertti Musiikkitalossa, joht. Tan Dun; Anni Kuusimäki, harppu, ja Anssi Karttunen, sello. – Tan Dun, Bartók, Klami.

 

Yleisö puhkesi villeihin suosionosoituksiin Tan Dunin johtaman konsertin päätteeksi. Ei suotta. Nu Shu – The Secret Songs of Women (2013) on humanismin suuri manifesti, samalla musiikillis-visuaalinen fresko. Se vie Kiinan Hunanin maakuntaan, jossa enää muutamat henkilöt puhuvat häviämässä olevaa nüshu-kieltä.

Tan Dunin teos on kuolevan kulttuurin sykähdyttävä taltiointi. Siinä on lähes ylimäärin kauneutta ja nostalgiaa, joita vahvistavat tekijän omat, katoavaisuuden tuottamaa surua ja kipeyttä alleviivaavat pienoiselokuvat.

Videoilla kuulemme naisten laulua ja valitusta, joita myötäilevät ja vahvistavat harppu sekä täysi sinfoniaorkesteri. Anni Kuusimäki oli kekseliäästi harppua hyödyntävän musiikin virtuoosinen tulkki.

Säveltäjänä Tan Dun on kaikkiruokainen tavalla, josta voi tykätä tai sitten ei. Minuun se upposi: impressionistisen maalailun ja uhkean romantiikan lisäksi kuullaan totta kai kiinalaisten sävelmien herkkiä ja mielikuvituksellisia mukailuja, svengaavia ja hurjasti aksentoivia rytmejä ja ostinatoja, jopa bluesia.

Musiikki tuottaa moniaineksisuudessaankin tyylikkään ja kiehtovan, esteettisen ja harmonisen kokonaisvaikutelman. Siinä on kosolti maagista ja rituaalista voimaa, joka ei sulje pois aktiivisuutta ja läsnäoloa. Lopun reipas pyykinpesukohtaus – viittauksineen sosialistiseen realismiin –valaa ihmeellistä toivoa ja positiivista punaposkista energiaa.

Konsertin avausteos Symphonic Poem on Three Notes (2012) valmistui syntymäpäivälahjaksi Placido Domingolle. Laulajan etunimestä laadittu sävelaihe a–b–c toimii eräänlaisena passacaglia-teemana, jonka ympärille on kudottu mitä vaihtelevampia, aina maukkaita musiikillisia kommentteja.

Kansan- ja taidemusiikin tiivistä liitosta kertovan konsertin muusta annista vastasivat Béla Bartókin unkarilais-romanialaiseen musiikkiin perustuvan Rapsodian nro 1 sovitus sellolle ja orkesterille sekä Uuno Klamin aina yhtä vangitseva Tšeremissiläinen fantasia.

Anssi Karttusen taitamisesta ei jäänyt epäilystä, joskin antoisin oli ylimääräisenä kuultu pieni hunanilainen laulu hauraine ja liukuvine sävyineen. Orkesterin soittaessa vähänkin voimallisemmin sello jäi jonnekin Musiikkitalon akustiseen katveikkoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat