Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Discon vanha mestari sai juhlaviikkoyleisön bailaamaan

Kulttuuri
 
Rio Gandara HS
Giorgio Moroder
Giorgio Moroder Kuva: Rio Gandara HS
Arvio: konsertti
Helsingin juhlaviikot. Giorgio Moroder Huvila-teltassa.

 

"My name is Giovanni Giorgio, but everybody calls me Giorgio". Näin esittelee itsensä Huvilateltan lavalla Giorgio Moroder, Italian Tirolissa 1940 syntynyt tuottajamestari, eurooppalaisen discon menestynein auteur.

Lause on tuttu ranskalaisduo Daft Punkin kappaleesta Giorgio by Moroder, sen paluulevyltä Random Access Memories (2013), jota tekemässä oli kaksikon lisäksi muun muassa Pharrell Williams ja Nile Rodgers, molemmat tämän kesän suomalaisten festivaalien esiintyjiä. Nyt kun Moroderkin saapui visiitille, jää vain Daft Punk itse puuttumaan.

Esittäjä: Giorgio Moroder

Paikka: Huvila-teltta

Laji: pop

Daft Punkin musiikki on tietysti vain yksi esimerkki siitä kuinka laaja Giorgio Moroderin vaikutus nykymusiikissa on. Vielä 1970-luvun alussa hän oli Münchenissa työskentelevä säveltäjä-tuottaja, joka puski Saksan markkinoille hömppähumppaa, sellaista kuin Superman, tai Son of a Father, josta englantilainen Chicory Tip teki hitin. Oli täysin sattumaa, että hän tajusi ottaa saksalaisessa Hair-tuotannossa laulaneen Donna Summerin laulajakseen.

Olisi hauska sanoa, että Donna Summerin ja Moroderin kohtaaminen tuotti automaattisesti historian hienoimpia elektronisia discohittejä, mutta valitettavasti yhteistyön todellinen helmi syntyi vasta 1977, kun Donna Summerin I Feel Love julkaistiin. Sen tuplanopeutettu, kaiutettu bassokuljetus jäi historiaan elektronisen tanssimusiikin merkkipaaluna, ja kelpasi niin fiilikseltään kuin soundiltaankin pohjaksi lukuisille tuleville tanssihiteille. Muutkin Moroderin kappaleet jättivät pysyvän jäljen, albumiraitoja myöten. Summerin Bad Girls -levyn Our Love oli inspiraatio New Orderin Blue Mondaylle. Monella tavalla Moroderin kosketus oli yhtä kultainen kuin Chicin Nile Rodgersilla Yhdysvalloissa.

Saatuaan muun muassa kolme Oscar-palkintoa elokuvamusiikistaan ja kymmenkunta listaykköstä molemmin puolin Atlanttia, jätti Moroder musiikin tekemisen vähemmälle 1980-luvun loppupuolella ja keskittyi muun muassa golfiin ja sellaisiin eksentrisiin harrastuksiin, joita rikkailla italialaisilla on, kuten superauton kehittämiseen. Cizeta-Moroder V16T -urheiluautoa valmistettiin vuosina 199 –1995 20 kappaletta. Hän on itse kertonut olleensa täysin tietämätön siitä millainen vaikutus hänen musiikillaan on ollut modernin klubimusiikin kehitykseen.

Mutta nyt, 75-vuotiaana, hän on takaisin, eräänlaisena maailman vanhimpana EDM-artistina. Hän ei ehkä osaa Aviicin tai David Guettan lailla naamioida mikserinsä takana tapahtuvaa puuhastelua artistiseksi toiminnaksi, koska kaiken rehellisyyden nimissä hän vain saapuu paikalle ja painaa läppäristänsä nappia. Sitten musiikki, siis se miksaus jonka hän toivon mukaan on itse tehnyt studiollaan, alkaa vyöryä Huvilateltan ämyreistä. Giorgio itse läpsyttää käsiään hajamielisesti ja välillä kertosäkeessä laskee volyymia laulattaakseen kansaa.

Itse musiikki on noin tunnin ja vartin miksaus, eräänlainen todella pitkä potpuri, hänen isoimmista hiteistään ja uuden Déjà Vu -levyn kappaleista. Ja se on todella mahtavaa hittien tykitystä. Kaiken taustalla pyörii kaleidoskooppisesti sykkivä visuaali, jossa välillä laulaa Donna Summer, ja niin täsmällisesti, että hänen huulensa liikkuvat musiikin tahdissa. Ei siinä paljon liikkumavaraa olisi, vaikka pöydän takana potikkoja vääntelisi Moroderia nuorempi supertähti-DJ.

Välillä kappaleista kuullaan vain lyhyt pätkä – sellaiset helmet kuten Donna Summerin versio Jimmy Webbin MacArthur Parkista tai Moroderin iso soolohitti From Here to Eternity tulevat typistettyinä, mutta heti niiden jälkeen hän soittaa lähes täysimittaisena Flo Ridan Good Feelingistä ja Keskiyön pikajuna -elokuvan soundtrackille tehdystä Chase-hitistä tehdyn mashupin. Hajamieliseksi läpsyttelijäksi Moroder tuntuu olevan aika hyvin nykymusiikissa messissä.

Vaikka kyseessä on ilman pienintäkään epäilystä ikääntynein EDM-show elektronisen tanssimusiikin historiassa, on se samalla täydellisen rakastettava ja uskomattoman virkeä. Moniin vanhoihin hitteihin on lisätty tuoreempi biittiraita, joka antaa niihin lihaksikkuutta, mutta yleisöä seuratessa voisi kuvitella, että klassikot kelpaisivat sellaisenaankin. Toisin kuin keskimääräisessä Huvila-konsertissa, yleisö on pakkautunut lavan eteen bailaamaan, ja penkkirivienkin välissä tanssitaan. Tunnelma on lämmin ja iloinen. Murjottajia ei näy missään.

Vähiten murjottamista tietysti tapahtuu lavalla. Moroder on niin innoissaan vastaanotostaan, että hän päästää suustaan sellaisia kliseitä kuin "olette paras yleisö mitä minulla on koskaan ollut". Lavalta hän ei meinaa poistua lainkaan: Blondien Call Me -hitin hän soittaa lopussa pari kolme kertaa, koska "se on sekä minun että teidän suosikkinne". Vielä kun soittoaikaa on kolme minuuttia jäljellä, palaa hän klikkaamaan läppäriltään vielä kerran Donna Summerin Hot Stuffin.

Kaikesta tästä huolimatta Moroderin DJ-keikka on täydellinen kymppi. Toivotaan, että hän palaa vielä kahdeksankymppisenäkin keikalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat