Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loitsuperinne elää Lusia Rusintyttäressä

Uusi ooppera ammentaa pohjalaisen kansanparantajan tarinasta

Kulttuuri
 
Jukka Lehtinen
Virpi Räisänen tekee Lusiasta hyvin inhimillisen naishahmon.
Virpi Räisänen tekee Lusiasta hyvin inhimillisen naishahmon. Kuva: Jukka Lehtinen
Arvio: ooppera
Helsingin juhlaviikot. Juha T. Koskisen kamariooppera Lusia Rusintytär Sellosalissa. Alkuperäinen libretto Hannu Väisänen, muokkaus Juha T. Koskinen. Ohjaus ja koreografia Jorma Uotinen, musiikinjohto Jonas Rannila. visualisointi Carmela Wager, valaistus Ville Aunola. Rooleissa Virpi Räisänen ja Vili Saarela.

 

Mistähän mahtaa johtua, että suomalaiset nykyoopperoiden säveltäjät tarttuvat mielellään historiallisiin aiheisiin.

Helsingin juhlaviikoilla sai toissa viikolla kantaesityksensä Antti Auvisen Autuus-ooppera, jonka taustalla on tositapahtuma vuodelta 1881: iisalmelainen kappalainen nuiji veljensä, Kangaslammin kappalaisen hengiltä.

Lusia Rusintytär

Säveltäjä: Hannu Väisänen, Juha T. Koskinen

Esittäjä: Virpi Räisänen, Vili Räsänen

Paikka: Sellosali

Laji: ooppera, Hannu Väisänen, Juha T. Koskinen

Juha T. Koskisen Lusia Rusintytär kertoo pohjoispohjalaista kansanparantajasta ja tietäjästä Lusia Rusintyttärestä, joka haastettiin noituuden harjoittamisesta papiston tuomaroimille Oulun kansankäräjille 1680. Onneton Lusia meni metsän ja hirttäytyi.

Todistavatkohan tällaiset aihevalinnat osaltaan, että olemme täällä Suomessa liian kiinni menneessä. Siitähän taloustieteilijät moittivat Suomea. Maa on haluton kohtaamaan nykyisyyden ongelmia, ja tulevaisuudenvisioista on pulaa. Innovaatiostakin on tullut haukkumasana, henkinen mörkö.

Keski-Euroopassa säveltäjät ottavat usein aiheensa nykyajasta. Kun tarjolla on aikamme monikanavainen mediamaailma kaikkine teknologisine apuvälineineen ja virtuaaliulottuvuuksineen, luulisi sen innostavan suuresti nykysäveltäjää.

Kaikki kunnia taiten toteutetulle ja salaperäisen tunnelmalliselle Lusia Rusintytär -esitykselle. Ohjaaja Jorma Uotinen on loihtinyt Sellosalin lavalle koreografisen noitarituaalin, jossa keskeinen tunnelmatekijä tekijä on myös Carmela Wagerin tyylikäs, hämyvaloinen visualisointi pukuineen.

Niin jännää kuin taikaympyrän tapahtumia onkin seurata, Lusian kauhuteatteri vaikuttaa nykyaikana hieman lapsekkaalta noitaleikiltä.

On sinänsä mielenkiintoista havaita, että suomalaiselle kulttuurilla on näköjään katkeamaton yhteys shamanistiseen perinteeseen

Hannu Väisänen on sepitellyt librettoonsa mainioita kalevalahenkisiä loitsuja, joiden sanamagia jää valitettavasti usein kuulumattomiin. Koskisen musiikki on vahvasti perinnesidonnaista, ja sen lähtökohdat ovat kalevalaisessa runolaulussa.

Jonas Rannilan johtaman pienen orkesterin musiikki liikkuu usein demonisoiduin pelimannimaisin rytmein. Elektroninen äänimaisema maalaa aavemaista pelottelua pahojen henkien äänineen.

Kun noitaoikeudenkäynti alkaa, kolme tanssivaa dervissinoitaa muuttuvat paholaismaisiksi pappishahmoiksi. Uskonnollisen kirkkomusiikin kaiut saavat mustan messun sävyä.

Näyttämöllä häärii myös Uotinen itse, joka esittää vanhaa vihtahousua eli pääpirua.

Virpi Räisäsen Lusia on liikuttava, hyvin inhimillinen naishahmo, jolle Koskinen on säveltänyt vivahteikasta ja herkkäilmeistä musiikkia leikkisistä loitsuista traagisiin yksinäisyyden ja tuskan tuntoihin. Rooli on mittatilaustyö tälle velhomaisen taidokkaalle laulajalle, jonka ilmaisuasteikko on hyvin rikas ja joka liikkuu näyttämöllä taianomaisen notkeasti.

Heleä poikasopraano Vili Saarela on kuun ääni, joka on kosketus suomalaisen kansan uskomaan yliluonnolliseen maailmaan.

Kuvaava on, että Lusian noitaoikeudenkäynti pidettiin Pohjanmaalla. Pohjanmaalta on rekisteröity paljon enemmän noitaoikeudenkäyntejä kuin muualta Suomesta. Idempänä kansanparantajat ja tietäjät saivat olla papistolta rauhassa. Länsimaiden ja kristinuskon vaikutus ja kontrolli olivat lännessä kaikkein voimakkainta.

Uskonpuhdistus toi mukanaan noitavainot myös Suomeen. Keskiajan katoliset papit antoivat yleensä ihmisten uskoa yliluonnollisiin henkiin ja tietäjiinsä, kunhan samalla tunnustivat myös kristinuskon opit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat