Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkuvoimainen keikka koetteli yleisöä

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl HS
Tanya Tagaqin keikka sisälsi hevivaikutteita.
Tanya Tagaqin keikka sisälsi hevivaikutteita. Kuva: Jukka Gröndahl HS
Arvio: konsertti
Helsingin juhlaviikot.
Yxqin ja Tanya Tagaq Huvila-teltassa.

 

Onkohan sattumaa, että kiinnostavimmat lauluperinteet ovat kehittyneet usein maailman karuimmilla alueilla? Lapin joikauksessa sekä mongolien ja inuiittien kurkkulaulussa ihmisäänen mahdollisuudet ovat venyneet uskomattomiin sfääreihin.

Helsingin juhlaviikkojen kurkkulauluilta esitteli kaksi Suomessa aiemmin tuntematonta nimeä. Illan avannut seitsikko Yxqin toi lavalle mongolialaisen kurkkulaulun, perinnesoittimien ja eläinimitaatioiden virtuooseja. Yhtye on aiemmin esiintynyt nimellä Ih Tsetsn.

Esittäjä: Tanya Tagaq, Yxqin

Paikka: Huvila-teltta

Laji: maailmanmusiikki

Kurkkulaulun moninaiset tyylit olivat myös Yxqin-yhtyeellä hallussa huilumaisista ja kirkkaista yläsävellauluista aina mörisevään kargyraa-tekniikkaan, jolla on mahdollista saavuttaa ihmisäänelle matalimmat mahdolliset taajuudet. Ohjelmistoon kuului myös monipolvisempia sävellyksiä, jotka nojasivat hetkittäin aasialaisen taidemusiikin suuntaan.

Laulujen aiheet kertoivat bändin mukaan pääasiassa rakkaudesta, hevosista ja ryyppäämisestä. Vauhdikkaimmat kappaleet potkivat kuin paraskin juhlamusiikki.

Energisen päätösnumeron jälkeen hurjistunut yleisö nousi seisoviin aplodeihin.

Kanadalainen inuiittilaulajatar Tanya Tagaq vei illan täysin toisenlaisiin tunnelmiin. Tunnin keikka oli yksi improvisoitu kappale, eikä räiskyvä esitys todellakaan päästänyt kuulijaa helpolla. Musiikin virtaan antautuvalle se tarjosi kuitenkin arvokkaan palkinnon.

Tagaqin lisäksi lavalla oli rumpali ja viulisti, joka operoi myös pientä elektroniikkapöytää. Keskeisin tekijä oli kuitenkin Tagaqin laulu, jonka arvioinnissa on vaikea käyttää perinteisiä määreitä.

Inuiittien kurkkulaulutraditiosta ammentava extreme-ääntely toi monin paikoin mieleen metallimusiikin genreissä käytetyt örinätekniikat, välillä eläinten huudot ja välillä mantroja huohottavan keuhkokuumeisen noidan.

Suvantokohdissa vilahti myös hennompaa naisääntä, jopa Tagaqin kanssa yhteistyötä tehneen Björkin laulutyyliä muistuttavia kuulaita sävyjä. Herkät hetket väistyivät nopeasti petomaisten ärjyntöjen tieltä.

Laulussa ei kuitenkaan ollut mitään epämiellyttävää. Se oli ennenkuulumatonta, mutta rosoisella tavalla kaunista ja hallittua.

Show oli alkuvoimainen sanan varsinaisessa merkityksessä – vaarallinen, arvaamaton ja mielipuolisella tavalla eroottinen. Keikan sosiologisesti kiinnostavin käänne tuli puolivälin jälkeen, jolloin ihmisiä alkoi poistua – aluksi yksitellen, lopulta kymmenittäin. Paikalle jääneet antoivat lämpimät aplodit, mutteivat vaatineet encorea.

Vimmaiset suosionosoitukset mongolibändille ja toisaalta ihmisten kaikkoaminen kesken Tanya Tagaqin keikan osoittivat, ettei etenkään ikääntyneempi maailmanmusiikkiyleisö ole vielä valmis hevimusiikista tuleville vaikutteille. Se vaatii kuulijakseen sukupolven, jonka korvat ovat tottuneet poimimaan hienovaraisia nyansseja pedon metelistä.

Sillä sellaista Tagaqin keikka ennen muuta oli: arktisen tradition lävistämää avantgarde-heviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat