Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huh hullunmyllyä: Wunderbar on vaikeaselkoisen kevyt ooppera

Kuunnelmasta muokkautui Lotta Wennäkosken hämmentävä ooppera

Kulttuuri
 
Pirje Mykkänen
Tanja Kauppinen-Savijoki, Riikka Rantanen ja Anu Hostikka vaihtelevat villisti rooleja.
Tanja Kauppinen-Savijoki, Riikka Rantanen ja Anu Hostikka vaihtelevat villisti rooleja. Kuva: Pirje Mykkänen
Arvio: ooppera
Wunderbar! Ateneum-salissa Helsingin juhlaviikoilla. Sävellys Lotta Wennäkoski, libretto Hilkka-Liisa Iivanainen hänen ja Riikka Pulkkisen kuunnelmatekstin pohjalta. Ohjaus Iivanainen. Rooleissa Anu Hostikka, Tanja Kauppinen-Savijoki, Riikka Rantanen. Pianotrio: Maija Linkola, Sirja Nironen, Anna Laakso.

 

Monen kokin keitos tämä Wunderbar, hämmentävä ja paikoin riemukas sekametelisoppa!

Kaikki alkoi, kun ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen kertoi ideastaan kirjailija Riikka Pulkkiselle, ja taiteilijat tekivät palkitun Wunderbar-kuunnelman Ylen radioteatterille ja Krista Kososelle 2013. Osa tekstistä muokkautui nyt musiikkiteatteriksi, tai kuten Pulkkinen kirjoittaa ohjelmalehtisessä: oopperaksi. Kantaesitys saatiin Juhlaviikoilla.

Wunderbar!

Säveltäjä: Lotta Wennäkoski

Esittäjä: Anu Hostikka, Tanja Kauppinen-Savijoki, Riikka Rantanen, Pianotrio Maija Linkola, Sirpa Nironen, Anna Laakso

Paikka: Ateneum-sali

Laji: ooppera, Lotta Wennäkoski

Tarinassa nuori nainen saa tiedon siitä, että hänellä oli kaksoissisar, joka kuoli synnytyksessä vuonna 1989 samoihin aikoihin, kun Berliinin muuri murtui.

Arkistotutkimukset ja äiti–tytär-suhteen kompleksisuus ehtivät välittyä Iivanaisen ohjauksessa Ateneum-salin pienellä näyttämöllä ennen hullunmyllyn käynnistymistä.

Kaikki muu ei välttämättä välity, jos katsoja ei tutustu tarkasti ohjelmalehtisen synopsikseen.

Säveltäjä Lotta Wennäkoskelle Iivanaisen muokkaama libretto on vain lähtökohta.

Paljon voi poistaa, paljon voi toistaa, ja tavuilla on kiva leikitellä, eikä perinteistä juonioopperaa juuri tule ikävä.

Parhaiten tällainen toimii, jos perusteksti on hyvin tunnettu. Siksi Wunderbar voi oopperana toimia vielä paremmin, kun Pulkkisen aiheesta kehittelemä romaani aikanaan ilmestyy.

Musiikki on tuttua ja sujuvaa Wennäkoskea. Hän kirjoittaa tarkasti laulajille ja tutkii hälyjä partituurissaan aika vapautuneesti jättäen jotkut päätökset harjoitustilanteeseen. "Jokin läpsäytys tms. soimaan jäävä?" on yksi esitysmerkinnöistä. "Kiljaisuäännähdys epämääräisellä vokaalilla" on tarkempi ohje.

Iivanainen tähtää kirjoittajana ja ohjaajana kevyen ja vakavan sekoittamiseen "lapsenmielisesti assosioiden". Tätä heijastaa roolituskin.

"Tyttö A:ta" näyttelevät vuoroin Anu Hostikka, Tanja Kauppinen-Savijoki ja Riikka Rantanen, kun taas tyttö A:n äitiä näyttelee aina Tanja Kauppinen-Savijoki.

Kuollut tyttö B on välillä tyttö A:n fanittama pikajuoksija Katrin Krabbe ja häntä näyttelevät vuoroin Anu Hostikka ja Riikka Rantanen.

Mutta kun tyttö B assosioituu tyttö A:n mielessä pornotähti ja parlamentaarikko Cicciolinaksi, häntä näyttelee irtorinnat puvun päälle asettanut Anu Hostikka!

Selkisikö?

Identiteetin häilyvyyttähän tässä tietysti kuvataan. Ollaan postmodernistisia ja leikitellään vielä yksivakaalla 2010-luvulla.

Oikein hyvä, joskin postmodernin leikin sudenkuopatkin tietysti ilmenevät.

Hullunmyllyssä mikään ei ehdi erityisesti kouraista tai pohdituttaa. Jos tällainen tunnetila alkaa rinnassa kehittyä, "lapsenomainen assosiointi" sen toki tarkoituksellisesti häivyttää.

Laulajat selvisivät erinomaisesti, samoin pianotrio eli viulisti Maija Linkola, sellisti Sirja Nironen ja preparoitua pianoa soittanut Anna Laakso.

Lopussa tempo nousee ja tunnelma muuttuu riehakkaaksi. Sen verran sekava ohjaus on, että vasta ohjelmalehtisestä ymmärrän syyn: "Nainen pysähtyy vielä viimeisen dokumentin ääreen tuijottamaan sairastavaa ja asemastaan luopuvaa Erich Honeckeria, vaikka iloitseekin jo surun muurin takana pilkottavasta vapaudesta. Kokemus selviytymisen ilosta ja vastuusta tempaa naisen irti surusta ja päästää hänet lentoon."

Ohjaajan toive on, että Wunderbar! on "alusta aistien avautumiselle ja leikillisyydelle" ja sen "haikean pohjavireen ja naivin ilmavuuden ansiosta kävelet elokuisessa illassa askel hieman kevyempänä".

Sitä toivon erityisesti esittäjille. Niin hyviä he olivat.

Wunderbar! la klo 15 Ateneum-salissa ja Yle Radio 1:ssä 10. 9.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat