Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähi-idän uusi ääni purki lapsuustraumojaan tuloksekkaasti

Kulttuuri
 
Yasmine Hamdan
Yasmine Hamdan
Arvio: konsertti
Helsingin juhlaviikot. Yasmine Hamdan Huvila-teltassa.

 

Joskus lapsuuden traumoista voi syntyä jotain hyvääkin. Niin on näköjään käynyt ainakin libanonilaiselle laulajattarelle Yasmine Hamdanille.

Hamdan (s. 1976) joutui pakenemaan lapsena Libanonin sisällissotaa, ja hän ehti asua monessa eri maassa. Matkalla eteen tuli taatusti ihan oikeitakin traumoja, mutta elämän varrelle on mahtunut myös erinäisiä "taiteellisia traumoja".

Esittäjä: Yasmine Hamdan

Paikka: Huvila-teltta

Laji: maailmanmusiikki

Kuten vaikkapa surkean yksiulotteiset egyptiläiset elokuvat. Tai Kuwaitin ja muun Persianlahden perinteinen musiikki.

Tiistaina Huvilassa kävi ilmi, että näistä traumaattisista kokemuksista on kiteytynyt Hamdanin tuotantoon erittäin hedelmällistä ja kiinnostavaa aineistoa.

Hamdan on uuden sukupolven ääni Lähi-idästä, joka on ollut raivaamassa tietä niin vaihtoehtoiselle arabielektrokulttuurille kuin moderneille, nuorille naislaulajattarillekin.

Toistaiseksi ainoan soololevynsä hän teki pari vuotta sitten Nouvelle Vague -yhtyeessä vaikuttaneen tuottajan Marc Collinin kanssa. Sisältö koostuu puoliksi Hamdanin omista sävellyksistä, puoliksi niihin on saatu vaikutteet 1930–1960-lukujen "kultaisen kauden" naislaulajien esittämästä arabimusiikista.

Lapsena vanha arabimusiikki oli Hamdanille trauman paikka, mutta nyt hän kerää musiikkia intohimoisesti ja käyttää sitä inspiraationsa lähteenä. Ideoita voi tulla myös vaikkapa egyptiläisistä elokuvista, joita hän lapsena aina katseli.

"Niissä oli aina tasan kaksi hahmoa: ujo neitsyttyttö ja karvainen, ällöttävä motherfucker", Hamdan nauratti yleisöä.

Tästä kaikesta inspiraatiorunsaudesta on tuloksena tyyli, joka oli jännittävä, suorastaan omapäinen sekoitus elektro-poppia, rockia ja perinnettä. Se ei ehdottomasti ollut kansanmusiikkia, mutta ei se ollut mitään mainstream-poppiakaan.

Se oli jotain aivan omaa.

Alkupuolella keikkaa piinasi turha jäyhyys. Tummasävyiset ja raskassoutuiset, hitaasti kasvavat kappaleet olivat melkein kuin viileän muotinäytöksen äänitapettia.

Peräkkäin seurasi turhan monta turhan samankaltaista hidastelukappaletta, vaikka joukossa toki oli taiteellisesti kunnianhimoisia yksilöitä kuten Jim Jarmuschin elokuvassa mukana ollut, aina loppuräjähdykseen asti paisuva Hal.

Itse laulajakin tuntui aluksi oudon kaukaiselta. Hän ei juuri ottanut kontaktia yleisöön, hönki vain viileästi mikrofoneihinsa (käytössä todella oli kaksi mikkiä) ja heilui elegantisti kuin vesiheinä. Kolmimiehinen bändi ujellutti soittimistaan pitkää linjaa.

Hamdan taisi huomata yleisössä vaaran paikat. "Lupaan, että enää tulee yksi rauhallinen biisi", hän spiikkasi keikan puolivälin tienoilla.

Ja aivan totta. Tempot alkoivat kohoilla ja lystikkään yksinkertaiset diskokompit purra. Ikivanhaan kuwaitilaislauluun perustuva Ya Nass tavoitteli parhaimmillaan jo hevirockin rajuutta.

Keikan intensiteetti kasvoi vielä entisestään, kun Hamdan alkoi jutella ja avautua enemmän menneisyydestään ja itsestään. Sillä se jos mikä oli kiinnostavaa.

Hamdanin tausta on ilmeisen värikäs. Elämä on kuljettanut Libanonin sisällissodan keskeltä Kuwaitiin, Abu Dhabiin ja Kreikkaan. Sieltä riittää ammennettavaa.

Vielä kun hän on käyttänyt materiaalina sanavalmiiden tekijöiden tuotantoa ja kun hän vaikuttaisi itsekin olevan suorapuheinen nainen, voi arvata, että teksteissä on myös kipakkuutta.

Siksi on kovin harmi, ettei useilla arabian eri murteilla laadituista teksteistä tajunnut mitään. Pystyi vain keskittymään kielten kauniiseen sointiin ja Hamdanin äänenpainoihin. Mutta sekin oli jo paljon.

Onneksi Hamdan myös avasi muutaman kerran merkityksiä. Esimerkiksi libanonilaisen Omar El Zennin kirjoittama Bala Tantanat kertoi kuulemma korruptiosta ja poliitikoista. Se on kirjoitettu 1940-luvulla, mutta se on yhä ajankohtainen.

"Mutta me olemme tottuneet korruptioon. Minäkin olen ostanut ajokorttini", Hamdan hauskuutti.

Laulun viesti oli kipakka: "Stop your bullshit." Mutta koska maailma on paradokseja täynnä, itse sävelmä oli valtavan kaunis.

Sitä oli myös Yasmine Hamdanin tummasti soiva ääni. Se hävisi lopulta Huvilan ulottumattomiin minimalistisen kellopelin kilkattaessa säestystään.

Piristävän erilainen, moniulotteinen konsertti. Juuri sellainen, jollaisia Huvilassa on totuttu kuulemaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat