Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voi veljet, kuinka riemukas Suomi–Senegal-ilta!

Orchestra Baobab ja Kaihon karavaani olivat yhdessä enemmän kuin osiensa summa

Kulttuuri
 
Kimmo Räisänen
Tuure Kilpeläinen (vas.), Jiri Kuronen, Rudy Gomis ja Alpha Dieng pitivät torstai-iltana hauskaa Huvilan lavalla.
Tuure Kilpeläinen (vas.), Jiri Kuronen, Rudy Gomis ja Alpha Dieng pitivät torstai-iltana hauskaa Huvilan lavalla. Kuva: Kimmo Räisänen
Konsertti
Helsingin juhlaviikot. Orchestra Baobab sekä Tuure Kilpeläinen & Kaihon karavaani Huvila-teltassa.

Toiset puhuvat, toiset myös tekevät. Jotkut tekevät jopa historiaa.

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani ovat juuri niitä historian tekijöitä. Periksi antamattomasti he toteuttivat suurisuuntaisen ideansa soittaa yhdessä legendaarisen afrikkalaisorkesterin Orchestra Baobabin kanssa.

Tuloksena oli ikimuistoinen yhteiskeikka Huvilassa. Nyt tehtiin jotain sellaista, mitä ei ole Suomessa ennen tässä mittakaavassa tehty: kaksi omien, hyvin erilaisten kulttuuriensa huiput yhdistivät voimansa ja soittivat samalla lavalla, yhdessä että erikseen.

Esittäjä: Orchestra Baobab sekä Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani

Paikka: Huvila-teltta

Laji: maailmanmusiikki

Idea oli hullu, mutta tulos hullun kova. Ja hillittömän hauska.

Kahdesta orkesterista tuli yhdessä enemmän kuin osiensa summa. Molemmat ovat sarallaan erinomaisia, mutta yhteissoitossa oli jotain sellaista iloa, energiaa ja suuremman ymmärrystä, mitä ei kuulija joka päivä pääse todistamaan.

Mutta eivät orkesterit tule sittenkään niin kovin eri lähtökohdista, musiikillisesti. Molemmilla pohjaa ovat luomassa Kuuban rytmit, Baobabilla vielä leimallisemmin.

Baobabin juuret ovat kuubalaisessa musiikissa, kuten monen muunkin senegalilaisen yhtyeen. Afrikkalaisten orjien jälkeläisten soittamista son- ja salsa-tyyleistä tuli muotia Senegalissa 1960–70-luvuilla, jolloin musiikki levisi Kuubasta Dakariin uusien radioasemien kautta.

Tämän suosion aallonharjalle perustettiin myös Orchestra Baobab. Siitä tuli 1970 eliitin yökerhon oma housebändi.

Ja nyt pitkälti ne samat soittajat tulivat Suomeen, suomalaisen orkesterin kanssa! On tämä maailma joskus ihmeellinen.

Illan aloitti Kaihon karavaani, ja komeasti aloittikin.

Oli jälleen suuri nautinto seurata, kuinka yhteen liimautunut porukka on kyseessä. Karavaani on ehta pelimannibändi, jonka ei paljon tarvitse nuotteja katsella. He kuuntelevat toisiaan, reagoivat, elävät musiikkia.

Bonsaipuusta alkanut ja Hyvä, paha, ruma mies -kappaleeseen päättynyt oma setti oli loisteliaan hiottu kokonaisuus, johon mahtui kaikkea beduiinihuutojen, rockabillyn ja lattarirytmien kautta Volgan lautturit -lainaan.

Viidennessä kappaleessa lavalle kutsuttiin senegalilaiset ystävät hienoissa tunikoissaan. Siirtymä oli täysin saumaton. Siellä ne soittivat yhtäkkiä rinnakkain samaa stemmaa, samaa tyyliä, aivan kuin olisivat aina soittaneet yhdessä: Rocka Merilahti ja Yahya Fall kitarassa, Aarne Riikonen ja Ndiouga Dieng perkussioissa. Ja kaikki 12 muuta.

Baobabin osuus oli melkoinen show sekin. Soitto rullasi niin kuin vain 45 vuotta kasassa olleella ja yhä viikoittain keikkailevalla bändillä voi.

Mutta samaan aikaan lavalla tapahtui ties mitä. Porukkaa tuli ja meni, aina Hasse Wallista alkaen. Tauoilla pidettiin pikaisia mutta äänekkäitä torikokouksia, sitten pistettiin taas tulille uutta. Baobabin musiikki oli hauska sekoitus Kuubaa ja Senegalia. Rytmipohjan antoivat congat ja timbales, aivan kuten Kuubassa. Täysin omanlaisen mausteensa antoivat makean räkäisesti soineet jazzsaksofonit ja rockahtavat sähkökitarat.

Senegalia musiikissa olivat ennen kaikkea wolofin kielellä tiukasti soineet lauluosuudet.

Tauon jälkeen se tapahtui taas: yhteensulautumisen ihme. Orkesterit soittivat yhdessä toistensa kappaleita, kaikkiaan lopulta kahdeksan.

Sanoja oli muokattu omaan suuhun sopivaksi, omalle kielelle. Esimerkiksi Baobabin Jin ma jin ma kääntyi suomalaisittain "gimma gimmaksi".

Tässä vaiheessa sekä yleisö että yhtyeet olivat jo aivan sekaisin onnesta. Lavalla alettiin nähdä villejä soolosuorituksia. Jiri Kuronen pomppi haitarinsa kanssa sinne tänne, fonisti Issa Cissokho ja Kilpeläinen esittivät duotanssia. Yleisökin pääsi hoilaamaan Hummani heitä.

Enpä parempaa vitamiinipommia tiedä. Tervetuloa vain loskalätäköt, pörssiromahdukset ja muut vitsaukset. Tällä jaksaa.

Toivottavasti yhteistyö jatkuu ja lähtee maailmallekin. Sillä suomalainen ja senegalilainen musiikki yhdessä – voi veljet – se on jotain uutta ja komeaa se.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat