Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seesteinen Alanko lauloi rakkaudesta ja yhteiskunnasta

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Helsingin juhlaviikot. Ismo Alanko Huvila-teltassa.

Monille Hassisen kone ja Sielun veljet ovat yhä Ismo Alangon parhaat bändit. Yli 20 vuotta Alanko on tehnyt soolouraa, joka on ollut etsikkoaikaa. Kokoonpanot ja tyylit ovat vaihdelleet ja laatu heitellyt.

Vanhojen muistelu ei olisi olennaista eikä edes reilua, ellei Alangon esitys Huvilassa vaatisi vertailukohdiksi hänen uransa parhaita suorituksia.

Alanko on vältellyt itsensä toistamista kuin olisi allerginen vanhoille jutuilleen, mikä on toki kunniakasta, mutta saattaa osaltaan selittää tason vaihtelua.

Esittäjä: Ismo Alanko

Paikka: Huvila-teltta

Laji: rock

Nyt oltiin tyylillisesti kaukana klassikoista, mutta yhtä nautittavaa musiikkia Alanko on tehnyt niiden jälkeen vain hetkittäin – kuten Säätiö-yhtyeensä kokoonpanossa, jossa oli mukana hanurivelho Kimmo Pohjonen.

Jos Alanko oli 1980-luvulla nuori kapinallinen transsin raivolla, niin nyt hän kuulosti seesteiseltä tulkitsijalta, jolla ote oli tarkkaan tasapainotettu. Alanko ja pari vuotta hänen kanssaan työskennellyt bändi soi täyteläisesti ja hienostuneesti.

Illan ensimmäinen puolisko koostui lokakuussa ilmestyvän levyn materiaalista.

Alanko on aina ollut pohjimmiltaan romantikko. Jo Sielun veljet syleili toisinaan iskelmää. Alangon sanoitukset ovat usein melodraamaa, jonka terävä kynä on pitänyt ulkona siirappipurkista.

Ensimmäisissä kappaleissa Alanko pehmoili rakkaudesta, mutta myös yhteiskunnallisia kannanottoja kuultiin. Alanko osaa yhä käyttää kielikuvia kuin taitava piirtäjä.

Irtisanomisten aallosta Alanko lauloi haikeasti. Vaikuttava oivallus kuvasti kypsymistä. Kun esittää kirpeää poliittista kritiikkiä herkällä kappaleella, saa aikaan melkoisen vääntömomentin.

Illan toisella puoliskolla Alanko esitti vanhoja kappaleitaan. Se muistutti taas, että silloinkin kun tyyli on notkahdellut, on syntynyt hyviä biisejä. Toisinaan niiden laatu on ilmennyt vasta uusien kokoonpanojen sovituksissa.

Huvilassa kuultiin vain kourallinen ilmeisimpiä hittejä, kuten Ekstaasiin, Rakkaus on ruma sana ja jo Hassisen koneelta peräisin oleva Tyhjällä tiellä. Kaikki oli sovitettu bändin soinnille, joka hiveli edelleen korvia vaivattomasti, herkästi ja taidokkaasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat