Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wozzeck sai soida koko synkässä uhkeudessaan

Oopperan musiikki ja tapahtumat etenevät dramaattisesti ja tiiviisti sisäistä ja ulkoista painettaan kasvattaen

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Lukas Beck
Florian Boesch oli loistava Wozzeck, jonka tuska kasvoi tapahtumien edetessä hirmuiseksi.
Florian Boesch oli loistava Wozzeck, jonka tuska kasvoi tapahtumien edetessä hirmuiseksi. Kuva: Lukas Beck
Arvio: ooppera
Helsingin juhlaviikot. Alban Bergin Wozzeck Musiikkitalossa. Radion sinfoniaorkesteri, johtaja Hannu Lintu. Rooleissa mm. Florian Boesch, Karita Mattila, Hubert Francis, Tuomas Pursio. Visualisointi Petteri Tikkanen. Näyttämösovitus Erik Söderblom.

Oopperan konserttiesityksessä on mahdollisuus vapautua monesta näyttämöesitystä uhkaavasta ongelmasta: ohjaajan väkinäisestä uustulkinnasta, kököstä näyttelemisestä ja musiikillisesta epätarkkuudesta.

Jos musiikki, partituuri, sisältää kaiken, konserttisali on oopperalle omiaan. Tämä pätee erityisesti Alban Bergin Wozzeckiin, jonka jättiorkesteria Musiikkitalon lavalla katsellessaan ihmettelee, millä ilveellä se aikoinaan tungettiin Bulevardin oopperan piskuiseen monttuun.

Ei oleWozzeckin kaltaista oopperaa, jonka jokainen tahti tihkuisi samassa määrin johtoaiheita, musiikkiviittauksia ja nerokkaita orkesterivärejä. Radion sinfoniaorkesteri ja Hannu Lintu olivat niiden häikäisevinä toteuttajina pääosassa. Lintu on erityislaatuinen mestari musiikissa, jonka mätänemistila houkuttelee samaan tapaan kuin pilaantumisen rajalle kypsytetty gourmet-juusto.

Wozzeck

Säveltäjä: Alban Berg

Esittäjä: Radion sinfoniaorkesteri, Hannu Lintu, Florian Boesch, Karita Mattila, Hubert Francis, Tuomas Pursio

Paikka: Musiikkitalo

Laji: ooppera, Alban Berg

Wozzeckin viisitoista kohtausta ovat ensyklopedia länsimaisen soitinmusiikin muodoista. Konstruktiosta huolimatta musiikki ja tapahtumat etenevät kouraisevan dramaattisesti ja tiiviisti sisäistä ja ulkoista painettaan kasvattaen.

Libretto perustuu Georg Büchnerin näytelmään Woyzeck. Bergin päähenkilö Wozzeck on köyhä, harhojen ja mustasukkaisuuden hulluksi ajama sotilas, joka ajaa päivittäin kapteenin parran, on tohtorin koekaniinina ja pitää roposillaan yllä äpärälapsensa kanssa elävää Marieta.

Vaikka onkin kiusattu, Wozzeck ei ole nahjus eikä tyhmä. Tämän loistava Florian Boesch toi esiin heti: "Kyllä, herra kapteeni" oli kireässä alistuneisuudessaan siemen kahden tunnin ajan hirmuiseksi kasvavalle tuskalle. Ooppera on täynnä sekoilevaa filosofointia, mutta Wozzeck oivaltaa parhaiten: moraaliin on varaa vain sillä, jolla on rahaa.

Kaikkensa antoi myös Karita Mattila keimailevana, itse- ja synnintuntoisena Mariena. "Älä koske minuun" sai veren hyytymään, raamatunluenta vedet silmiin. Bergin puhelaulu ja yli kahden oktaavin vajoamiset kähisevään rintarekisteriin tehosivat.

Rooleissa ei ollut heikkoja lenkkejä. Äänet olivat vahvoja ja karaktäärit osuvia. Laulajat seisoivat nuottitelineensä takana. Ulkoisesti eniten näytteli Hubert Francis groteskisti sätkyttelevänä kapteenina. Tulevasta kuuluisuudestaan hurmioituva Tuomas Pursio teki kylmäävän vaikutuksen Wozzeckilla kokeita tekevänä tohtorina. Christian Juslin rykmentin rumpalina vietteli sankaritenorillaan Marien.

Oopperan ainoat jotenkuten tavalliset hahmot olivat Tuomas Katajala Wozzeckin naiivina ystävänä Andresina ja Anna Danik verevänä Margretina. Mainioita olivat kaksi kisälliä, Aarne Pelkonen ja Nicholas Söderlund, joka laukoi paloviinalta löyhkääviä ajatelmiaan mölyävän metsästyskuoron (Dominante) kehystämänä. Tärkeä katalysaattori oli Simo Mäkinen narrina, joka haistoi tragedian veren ennen muita.

Wozzeck tappaa Marien ja hukkuu veistä etsiessään. Tapahtumat ovat kehittyneet kylmää rataansa, mutta välisoitossa puhkeaa yhtäkkiä suunnaton myötätunto. Katharsista ei kuitenkaan tule. Kierre jatkuu, uudet Wozzeckit syntyvät.

Vaikuttava, mielipiteet jakanut osa esitystä olivat Petteri Tikkasen seinille heijastetut, art deco -tyyliset liitupiirrokset, jotka syntyivät kunkin kohtauksen aikana ja joihin verenkarvaiset värit ilmestyivät ratkaisevalla hetkellä.

Trond H. Trosdahl
Karita Mattila antoi kaikkensa keimailevana Mariena.
Karita Mattila antoi kaikkensa keimailevana Mariena.
Petteri Tikkasen liitupiirrokset syntyivät kunkin kohtauksen aikana.
Petteri Tikkasen liitupiirrokset syntyivät kunkin kohtauksen aikana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat