Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Simpson muutti Huvilateltan countrykapakaksi

Kulttuuri
 
Sturgill Simpson
Sturgill Simpson
Arvio: konsertti
Helsingin juhlaviikot. Sturgill Simpson yhtyeineen ja Ville Leinonen & Enkelit Huvila-teltassa

Harvoin Huvila-teltassa kuulee juurevaa countrymusiikkia, mutta Sturgill Simpson muutti teltan puolentoista tunnin ajaksi kunnon countrykapakaksi, josta puuttuivat vaan lentelevät kaljapullot – onneksi sentään.

Sturgill Simpson on Kentuckysta kotoisin oleva countrymuusikko, joka on kovassa nosteessa Yhdysvalloissa. Simpsonin 1970-luvun outlaw countryyn kallellaan oleva tyyli ei ehkä niinkään tavoita nykycountryn valtalinjasta pitäviä, mutta esimerkiksi nuorta festariyleisöä Simpson taitavine bändeineen on miellyttänyt kovasti.

Sturgill Simpson on tehnyt kaksi albumia, joista esikoinen High Top Mountain kuulostaa kovasti 1970-lukuiselta Waylon Jenningsiltä. Kakkosalbumin nimi Metamodern Sounds in Country Music kuulostaa hieman ironiselta viittaukselta Ray Charlesin kuuluisaan countryalbumiin, mutta totuus on, että albumi oikeasti sisältää kiehtovasti psykedeliaan ja progeen vivahtavaa countrya.

Huvilassa Simpson pitäytyi kuitenkin varsin perinteisesti rullaavassa countryn, rockin ja bluegrassin sekoituksessa, josta ei puuttunut räväkkyyttä tai persoonallista sävyä. Waylon Jennings ja Kris Kristofferson saattavat kummitella Simpsonin selän takana, mutta hänellä on oma äänensä, jossa 1940–50 -lukujen honky tonk country, 1970-luvun outlaw-tyyli ja nykypäivä kohtaavat saumattomasti.

Keikan sävyt vaihtuivat tanakasta outlaw-poljennosta riemukkaiden bluegrass-sävyjen kautta herkkiin balladeihin ja suoranaiseen rockiin. Kaiken yhdisti joustavasti ja hienolla virtuositeetilla Simpsonin virolaissyntyinen kitaristi Laur Joamets, joka kantaa komeasti kaikkien tunnettujen ja tuntemattomaksi jääneiden countrykitaristien upeaa perintöä.

Simpson esitti enimmäkseen kappaleita kahdelta albumiltaan, esimerkiksi Long White Line, Voices, I'd Have to Be Crazy ja Turtles All the Way Down, mutta myös countryklassikkoja kuten Carter Stanleyn Could You Love Me One More Time ja Lefty Frizzellin I Never Go Around Mirrors. Jälkimmäisestä tuli Frizzellin omasta versiosta reilusti poikkeava, rouhean koskettava versio.

Ei ole ihme, että rockfestivaalien yleisö on ottanut Simpsonin hyvin vastaan. Hän esiintyy eleettömästi ja vaatimattomasti, mutta omaa silti ison annoksen luontaista lavasäteilyä, ja hänen musiikissaan on oikeaa maanläheistä potkua, sellaista jonka valtavirran poppia viistävä country on viime vuosikymmeninä aika lailla menettänyt.

Lämmittelyt hoiti tunnelmallisesti ja asiaankuuluvan folk- ja countryhenkisesti Ville Leinonen uuden Enkelit-yhtyeensä kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat