Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhlaviikot päättyi Bruckner-riemuun

Maailmankuulu soittajisto tarjosi huippuhienon orkesterikylvyn

Kulttuuri
 
Anne Dokter
Concertgebouw-orkesterin jousisto soitti alusta pitäen erityisen sävykkäästi.
Concertgebouw-orkesterin jousisto soitti alusta pitäen erityisen sävykkäästi. Kuva: Anne Dokter
Arvio: konsertti
Helsingin juhlaviikot. Concertgebouw-orkesteri Musiikkitalossa. Kapellimestari Daniel Harding, pianosolisti Kristian Bezuidenhout. – Mozart, Bruckner.

 

Amsterdamin Concertgebouw-orkesteri sai Helsingin juhlaviikkojen päätteeksi Musiikkitalossa aikaan vähän suuremman riehan kuin kaksi vuotta sitten samassa talossa ja samalla festivaalilla.

Silloin Daniele Gatti johti Lutoslawskia, Bartókia, Prokofjevia ja ylimääräisenä Wagneria.

Pianokonsertto n:o 18, viides sinfonia

Säveltäjä: Mozart, Bruckner

Esittäjä: Concertgebouw-orkesteri, Daniel Harding, Kristian Bezuidenhout

Paikka: Muaiikkitalo

Laji: klassinen, Mozart, Bruckner

Nyt alati ärhäkkä Daniel Harding johti W. A. Mozartia (1756–1791) ja Anton Bruckneria (1824–1896).

Konsertin lopuksi saatiin innokkaat aplodit, ja ehkä viidennes yleisöstä nousi myös penkeiltään taputtamaan kokoonpanolle, jota kansainvälinen kriitikkoäänestys piti taannoin "maailman parhaana sinfoniaorkesterina".

Vastakohdat viehättivät, jälleen.

Mozartille kaikki oli helppoa. Esimerkiksi vuonna 1784 hän sävelsi kuusi pianokonserttoa ja paljon muuta, vaikka myös opetti ja konsertoi erittäin ahkerasti. Nyt kuulimme tuotteliaalta sävellysvuodelta pianokonserton nro 18 tyylinmukaisuutta tavoitelleena esityksenä.

Pianisti Kristian Bezuidenhout soittaa mielellään modernien flyygelien edeltäjiä eli Mozartin ajan tyyliin tehtyjä fortepianoja. Niiden ohuempaa ja läpikuultavampaa sointia hän haki onnistuneesti myös Musiikkitalon modernista Steinway-flyygelistä. Vähän olisin hetkittäin kaivannut lisää öljyä rattaisiin, mutta pirteää musisointi oli.

Harding otti vaikutteita kapellimestari Nikolaus Harnoncourtilta, joka on osaltaan istuttanut historiallisesti valistuneita esityskäytäntöjä myös ennen niin uhkeasti soineeseen Concertgebouw-orkesteriin.

Niinpä esimerkiksi jousien vibrato oli välillä lähes olematonta, mutta kun jouset soittavat solistista melodialinjaa, Harding salli vibraton.

Ylimääräisessä Bezuidenhout oli vertynyt parhaimmilleen. Saimme aidon Mozart-efektin: kyynelten läpi.

Brucknerille kaikki oli vaikeaa. Sinfonioille ei ensimmäisinä vuosikymmeninä oikein löytynyt esityksiä. Viides sinfonia tuli valmiiksi 1876, mutta esitettiin vasta 1894, ja silloinkin hänen oppilaansa wagnerisoimana ja silpomana versiona.

Harding riisui wagnerisoinnit eikä sallinut uhkeinta huljuttelua tämänkään teoksen jousisointiin. Bruckner soi autenttisempana ja vähän rosoisempana kuin usein on tapana.

Täytyy myös myöntää, että Concertgebouw-orkesteri ei aivan joka sekunti soittanut täysin puhtaasti. Harding työsti vielä hiotumpaa jälkeä London Symphony Orchestran kanssa viime vuoden toukokuussa Tampere-talossa.

Harding tiesi silti mitä teki. Kun Brucknerin partituuri läpivaltaistaan ja liikesuunta pidetään näin selkeästi, pitkä teos tuntuu totuttua kompaktimmalta. Ja kyllähän jousisto soitti esimerkiksi pizzicatot jo ensimmäisessä osassa mitä sävykkäimmin.

Finaalissa Bruckner ottaa vaikutteita Beethovenin yhdeksännestä sinfoniasta (Oodi ilolle) törmäyttämällä ja yhdistelemällä edellisten osien aineksia, mutta Brucknerin finaali on pikemminkin oodi taistelutahdolle.

Mitä siitä, että ette soita sinfonioitani! Mitä siitä, että menestys saa odottaa! Bruckner jatkoi sinnikkäästi jättisinfonioiden säveltäjänä, ja saavutti lopulta suuren maineen ja arvostuksen ennen kuolemaansa.

Harding peilasi tavallaan Brucknerin tietä myös sinfonian tulkinnassaan: kun ensin on vastuksia ja joutuu vähän pidättelemään, voi kliimaksi olla sitä makoisampi.

Ja niinpä finaalin huipennuksessa saatiin sitä, mitä haettiinkin: huippuhieno orkesterikylpy sointikulttuuriltaan maailmankuululta kokoonpanolta.

Daniel Harding
Daniel Harding
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat