Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalevi Ahon uusi sinfonia on synkkää yksinpuhelua

Suuri, itämaisesti viritetty lyömäsoitinpatteri tuo musiikkiin värifantasiaa

Kulttuuri
 
Antti Johansson
Kalevi Ahon 16. sinfoniassa on myös sinnikästä intensiteettiä.
Kalevi Ahon 16. sinfoniassa on myös sinnikästä intensiteettiä. Kuva: Antti Johansson
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Hannu Lintu, kapellimestari, Elina Vähälä, viulu, Virpi Räisänen, mezzosopraano. – Sibelius, Aho.

 

Sattuipa vitsikäästi. Kun Kalevi Ahon 16. sinfonian viimeiset tahdit häipyivät Musiikkitalossa jonnekin kaukaisuuteen, matkapuhelimen soittoääni helähti iloisesti soimaan.

Häiriöääni palautti kuulijat arkiseen maailmaan Ahon sinfonian viisikymmenminuuttiselta, autiutta ja yksinäisyyttä henkivältä synkältä matkalta.

16. sinfonia, Viulukonsertto, Aallottaret

Säveltäjä: Kalevi Aho, Jean Sibelius

Esittäjä: RSO, Hannu Lintu, Elina Vähälä

Paikka: Musiikkitalo

Laji: klassinen, Kalevi Aho, Jean Sibelius

Niin karu kuin pitkä sinfonia onkin, sen raskasmielisessä, sisäänpäänkääntyneessä pohdiskelussa oli Hannu Linnun johtamassa kantaesityksessä sinnikästä intensiteettiä.

Ahon monet sinfoniat ovat pursunneet monenlaista, pluralistista materiaalia aina ylikuormitukseen asti. Olikin yllätys kohdata rakenteiltaan ja soinneiltaan näin paljaaksi pelkistynyt, muodoltaan selväpiirteinen klassisen perinteen jälkeläinen.

Aho on säveltänyt sinfoniansa mezzosopraanolle, jousille ja lyömäsoittimille. Jousien peruspuheenparsi on kuin Šostakovitšilta periytynyt pessimistisen tumma ja alaston, verkkaisesti etenevä polyfoninen mietiskely.

Suuri, itämaisesti viritetty lyömäsoitinpatteri tuo musiikkiin värifantasiaa ja rytmi-impulsseja. Ensimmäisen osan tumma rauha rikkoutuu patarumpujen aloittamaan villiin sotatanssiin, joka tempaa jouset mukaansa. Toisen osan lopussa jousien mietiskely vaihtuu veikeäksi, kuin nukkumattien hipsutteluksi.

Kolmannen osan, Sokean kaipuun, aaltoihin Aho lataa kiihkeimmät ja synkimmät tuntemuksensa, joille salaperäisesti kimmeltävä ja välkehtivä, ilmava neljäs osa toi tervetullutta vaihtelua. Viidennessä osassa mezzosopraano Virpi Räisänen lauloi surullisen alistuneesti Getrud Kolmarin runon Die Fahrende, Matkaaja, joka kertoo tuhoon tuomitusta onnen ja rauhan haaveesta.

Oli kiinnostavaa kuulla pitkästä aikaa Sibeliuksen viulukonserton varhaisversio. Äkkiä huomaa, miten paljon parempi toinen, sujuvoitettu ja tarpeettomasta riisuttu lopullinen versio on.

Varhaisversion ensiosassa on joitakin kummallisia käänteitä ja vaiheita. Orkesterin jotkut rähinöivät tempaukset kuulostavat kömpelöiltä ja monet ylimenot kankeilta.

Jotkut ensimmäisen version taiturijaksot taitavat olla viulusolistille hyvin hankalia. Kun Elina Vähälän jalo Guadagnini-viulu pääsi laulamaan pitkää melodialinjaa, silloin se syttyi säteilemään runollisesti.

Myös Aallottaret-sävelrunosta esitettiin ensimmäinen versio. Kysymys on makuasiasta, mutta mielestäni se on jännittävämpi kuin lopullinen versio, jota olen aina pitänyt hieman pinnallisena.

Ensimmäinen versio liikkuu pinnan alla, meren voimien mystisessä syvyydessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat