Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kullervon arvo kasvoi entisestään

Mitä olisikaan syntynyt, jos Sibelius olisi jatkanut tällä aikaansa edellä olevalla linjalla?

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Juha Tanhua
Konsertin jälkeen Sakari Oramo kätteli BBC:n sinfoniaorkesterin konserttimestaria.
Konsertin jälkeen Sakari Oramo kätteli BBC:n sinfoniaorkesterin konserttimestaria. Kuva: Juha Tanhua
Arvio: konsertti
Lahden Sibelius-festivaali. BBC:n sinfoniaorkesteri Sibeliustalossa, johtaja Sakari Oramo, Johanna Rusanen-Kartano, sopraano, Waltteri Torikka, baritoni, Polyteknikkojen kuoro.

 

Jean Sibeliuksen Kullervo on pitkä suomalaisprojekti, joka sai jälleen uuden, entistä innostavamman luvun. Tulemisen historiaa voi sanoa suomalaiseksi, vaikka tällä kertaa orkesterina olikin BBC:n sinfoniaorkesteri, jonka ylikapellimestari on Sakari Oramo.

Sibelius pani ensimmäisten esitysten jälkeen Kullervon esityskieltoon, joka alkoi purkautua 1950-luvulta lähtien. Siitä pitäen erityisesti suomalaiskapellimestarit ovat kilvoitelleet uusilla esitysversioilla. Partituuria on yhtaikaa pilkulleen kunnioitettu ja ujostelematta muokattu.

Kullervo, Satu

Säveltäjä: Sibelius

Esittäjä: BBC:n sinfoniaorkesteri, Sakari Oramo, Johanna Rusanen-Kartano, Waltteri Torikka

Paikka: Sibeliustalo

Laji: klassinen, Sibelius

Oramo korosti mestarillisesti teoksen erisuuntaisia historiallisia yhteyksiä: kalevalaista arkaaisuutta, moderniutta ja hovikelpoista traditionhallintaa. Kullervon arvo tuntuu kasvavan kerta kerralta.

Mitä olisi syntynyt, jos Sibelius olisi jatkanut tällä aikaansa edellä olevalla linjalla?

Sulavasti soinut Kullervo ei tuntunut ollenkaan kömpelöltä korpi-ilmestykseltä. Toisaalla Oramo terävöitti moderneja piirteitä muun muassa paukkuvilla bartók-pizzicatoilla, tukituilla käyrätorvilla, rahisevalla jousenkäytöllä ja kiljahtelevilla puupuhaltimilla.

Kalevalainen poljento on tehokkaimmillaan kolmannessa osassa Kullervo ja hänen sisarensa. Sen kuoro- ja solistiosuuksia oli viety oopperamaiseen suuntaan monin tekstisisältöä korostavin keinoin tasaisen hypnoottisuuden sijasta.

Tolkuttoman pitkät äkilliset tauot ovat osa Kullervon traagista murskavoimaa. Oramon hermot kestivät. Hän lyhensi vain Kullervon kirousta edeltävää taukoa, jonka pituutta Andrew Barnett korostaa ohjelmakirjan esittelytekstissä. Korvaukseksi Oramo pidensi ennätykselliseen 11 sekuntiin Kullervon miekkaan heittäytymistä edeltävän tauon.

Polyteknikkojen kuoro ja Ylioppilaskunnan laulajat ovat olleet Kullervo-historian kilvoittelijoita. Saara Aittakummun valmentamat polyteknikot veivät saavutuksen jälleen pidemmälle. Akustisesti antoisan Sibeliustalon kuoroparvelta kajahtanut jyly oli selkeää, iskevää ja ennen kaikkea sanapainoiltaan vivahteikasta.

Johanna Rusanen-Kartanosta on tullut se oikea Kullervon sisar samaan tapaan kuin takavuosina Kullervoksi ei osattu kuvitella muita kuin Jorma Hynnistä. Kohtaus Waltteri Torikan kanssa oli oopperamaisen toiminnallinen. Oopperamaista eloa kenties tavoiteltiin myös Kullervon kirouksessa, jonka oudon hoppuisa tempo purki jähmettynyttä esityshistoriaa.

Vahvassa Sibelius-valossa on vaikea erottaa BBC:n sinfoniaorkesterin ominaislaatua. Se on ilman muuta jäntevä ja nopeasti reagoiva laatusoittajisto, joka tuntuu pystyvän muuntautumaan moneen tyyliin. Joustavalla artikulaatiokyvyllään se toi Sibeliukseen yleispätevyyttä, yhteenkuuluvuutta eurooppalaisen tradition kanssa.

Konsertin aloittanut Satu viritti hurmioituneen, myyttisestä hämärästä kasvaneen kohotahdin kalevalaiselle traagisuudelle.

Johanna Rusanen-Kartano
Johanna Rusanen-Kartano
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat