Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäyö-konsertissa mässäillään kuolemalla

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Soile Isokoski
Soile Isokoski
Arvio: konsertti
Tapiola Sinfonietta Tapiolasalissa, joht. Olari Elts, sopraanosolistina Soile Isokoski. – Mendelssohn, Berlioz, Gounod.

 

Oli viisasta, että Soile Isokoski malttoi odottaa ennen tarttumistaan Hector Berliozin laulusarjaan Kesäöitä (1840–56).

Vaikka teoksen nimi on valohämyä ja iloja kuuluttava, Berliozin valitsemat runot Théophile Gautierin kokoelmasta Kuoleman komedia (1838) päinvastoin mässäilevät ajan hellimällä hautausmaa- ja kuolemaromantiikalla, josta sitten Charles Baudelaire oli ottava kaiken irti omassa Pahan kukkia -kokoelmassaan (1857).

Isokosken ääni on nyt pienen välivaiheen jälkeen kypsynyt tummaan, lämpimään koskettavuuteen. Laulusarjan kolmas osa, valitus Laguuneilla alkoikin vavahduttavasti sanoilla "Rakastettuni on kuollut". Samalla Isokosken ääni aukeni tunnustelevan alun jälkeen syvään hehkuun.

Niinpä laulut Poissaolo ja Hautausmaalla välittyivät vakavan puhuttelevina. Ja kokonaisuuden pyöristävän laulun Tuntematon saari toivonvire ja liike toivat mukanaan raikkaan tuulahduksen, kun Isokosken ylä-äänetkin soivat vakaina. Saatiin vankasta ammatillisesta osaamisesta viestivä näyttö.

Tapiola Sinfonietta kunnostautui aina yhtä luotettavan Olari Eltsin johdolla ensin Felix Mendelssohnin alkusoitossa Kesäyön unelmaan. Elts sai keijukaismusiikkia seuraavalla fortissimomusiikilla aikaan räjähdysmäisen tehon.

Orkesterin ansiokas ranskalaissuuntaus sai jatkoa Charles Gounodin toisen sinfonian (1855) esityksessä. Kävi ilmi, että Gounod tuntee Beethoveninsa, mutta ei malta olla sisällyttämättä lajiin omia oopperamaisia tehojaan sivuteemoissa ja finaalin pirtsakassa tanssillisuudessa.

Hauskaa!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat