Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibelius-festivaalin on huikean juhlavuoden jälkeen vaikeaa palata vanhaan

Kulttuuri
 
Juha Tanhua
Okko Kamu johti lauantaina Sinfonia Lahtea.
Okko Kamu johti lauantaina Sinfonia Lahtea. Kuva: Juha Tanhua
Arvio: konsertti
Lahden Sibelius-festiva ali. Sinfonia Lahti joht. Okko Kamu.

Lahden Sibelius-festivaali uudistui huikeasti! Onkohan Helsingin Sibelius-viikon (1951–1965) jälkeen kuultu tällaista mahdollisuutta vertailla peräkkäisinä päivinä eri kapellimestarien ja orkesterien Sibelius-käsityksiä?

Sinfonia Lahden ylivalta murtui Sibelius 150 -juhlavuoden kunniaksi, kun festivaalilla vieraili myös Helsingin kaupunginorkesteri ja BBC:n sinfoniaorkesteri.

Helsingin kaupunginorkesterin sointi oli rehevin, joskaan ei rikkeettömin, BBC.n sinfoniaorkesterin sointi oli brittiläisin ja joidenkin yksittäisten lontoolaismuusikoiden ja -sektioiden osalta "paras". Lahtelaisten sointi oli notkein, pienin, läpikuultavin ja osin myös puhtain.

Sibelius-festivaali

Esittäjä: Sinfonia Lahti, Okko Kamu

Paikka: Lahti

Laji: klassinen

Okko Kamu johti nyt viimeisen Sibelius-festivaalin konserttinsa Sinfonia Lahden ylikapellimestarina. Ohjelma osoitti, miten ihmeellinen risteyskohta Jean Sibelius (1865–1957) länsimaisen musiikin historiassa on.

Aallottaret viittaa Claude Debussyn impressionismiin. Pohjolan tytär viittaa Richard Straussin orkesterirunoelmiin.

Kuudes sinfonia viittaa myös tulevaisuuteen, jopa amerikkalaiseen minimalismiin. Samalla se risteytyy doorisella asteikolla J. S. Bachia edeltävään aikaan ja viitteet renessanssipolyfoniaan vievät ajatukset jopa Giovanni Pierluigi da Palestrinaan.

Seitsemäs sinfonia taas on ollut aikakäsityksen manipuloinnissa ja soinnissaan kulttiteos Pariisin nykymusiikkikeskus IRCAMissa. Brittisäveltäjä Julian Anderson on jopa sanonut Sibeliuksen olevan viime vuosikymmenten tärkeimpiä inspiraation lähteitä hyvin monia tyylejä edustaville nykysäveltäjille.

Ja onhan Sibelius vaikuttanut myös progressiiviseen rockiin, kertoi Yes-yhtyeen perustaja Jon Andersonin torstain kulttuurisivuilla.

Anderson nautiskeli myös lauantain tarjonnasta. "Joka ilta oli paras", hän hehkutti.

Lahtelaisia saattoi takavuosiin verrattuna auttaa se, että muiden orkesterien soittaessa he saivat välipäiviä palautumiseen ja harjoitteluun.

Aallottarissa tulin muistutetuksi siitä, että lahtelaisten jousisto on pienempi kuin orkesterivieraiden. Ehkä siksikin vasket dominoivat hieman liikaa, mutta kuulin kyllä erinomaisesti myös huilistien puhtaat terssikulut.

Pohjolan tytär ei ollut aivan yhtä hätkähdyttävä läpivalaisu ja sointikylpy kuin taannoin Radion sinfoniaorkesterin konsertissa ja levytyksessä. Käyrätorvisektio, jouset ja useimmat puupuhaltajat loistivat, mutta pasuunat olivat "vain" hyviä, ja trumpeteissa oli läpi konsertin vähän liikaa karheutta.

Viimeisissä sinfonioissa Sinfonia Lahtea auttoi myös se, että sinfoniat on nyt levytetty myös Kamun johdolla Bis-yhtiölle.

Jousissa oli Kamulle tyypillistä luonnollista hengittävyyttä ilman turboilua. Aivan luontevin esitys ei kuitenkaan ollut. Olisiko leytyksen äksiisi vähentänyt luontevuutta samalla, kun monet detaljit olivat ehkä normaaliakin paremmin paikoillaan?

Seitsemäs sinfonia hipoi täydellisyyttä pitkiä pätkiä. "Splendid, erinomaista", yleisö huokaili. Jopa 40 prosenttia Sibelius-festivaalin yleisöstä oli ulkomailta, mikä innosti kaupungin hotelleja, ravintoloita ja takseja.

Jokainen orkesterikonsertti oli loppuunmyyty ja jokaisen jälkeen taputettiin seisaaltaan, niin tietysti myös lauantain ylimääräisen eli Finlandian jälkeen.

Lisäksi oli myös kamarimusiikkia, joista yksi konsertti sijoitettiin sunnuntaiaamuksi.

Jos jotain toivoisi, niin Sibelius ja aikalaiset -teema voisi jonakin vuonna tuoda vaihtelua.

Harkinnan arvoinen voisi olla myös Sibelius ja nykysäveltäjät -teemavuosi tai yhden kantaesityksen tilaaminen jokaiselle Sibelius-festivaalille.

Ja orkesterivierailuja pitäisi ehdottomasti jatkaa! Sinfonia Lahti on hieno isäntäorkesteri, mutta sehän vain korostuu, jos kansainväliselle yleisölle esitellään jatkossakin vertailukohtia.

Mutta seuraavaksi Sibelius-festivaali palaa vanhaan. Ensi vuonna on kolme orkesterikonserttia, ja ainoa orkesteri on Sinfonia Lahti. Kamarimusiikki täydentää antia toki silloinkin.

Sibelius-festivaali uudistuu silti, sillä orkesterikonsertit johtaa Sinfonia Lahden seuraavaksi ylikapellimestariksi valittu Dima Slobodeniouk.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat