Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikki syntyi melkein silmää räpäyttämättä

Kulttuuri
 
Harri Uusitorppa  
Arvio: konsertti
Sestetto Internazionale tiistaina Laulumiehissä.

 

Suomalaisen musiikin vientiä edistävän Music Finlandin kaikkien aikojen suurimman kansainvälistymishankkeen kärkimaita ovat vielä ensi vuonna Saksa, Itävalta ja Sveitsi.

Toimivat ne yhteydet toiseenkin suuntaan. Wienissä ja Berliinissä jo 35 vuotta asunut sopraanosaksofonisti Harri Sjöström, 63, näyttää esimerkkiä seitsemän konsertin Suomen-kiertueellaan, jolla hän soittaa useissa kansainvälisissä yhdistelmissä.

Esittäjä: Sextetto Internazionale

Paikka: Laulumiehet

Laji: jazz

Keskeisin niistä on Sjöströmin kokoama Sestetto Internazionale. Se avasi esityssarjansa Helsingissä, mutta ei kertaakaan kokonaisena sekstettinä, vaan jakautumalla pienempiin muodostelmiin. Idea saattoi arveluttaa etukäteen, sillä kuusi muusikkoa on yhdessä enemmän kuin kaksi tai korkeintaan kolme.

Ainakin periaatteessa.

Tällä kertaa yritys kääntyi kuulijoiden kirkkaaksi voitoksi – ja ehkä samalla yhtyeen ydintyylin ytimen voitoksi.

Kaikki Sestetto Internazionalen muusikot ovat erikoistuneet jazzista siinneeseen vapaaseen improvisointiin eli esitystilanteessa sävellettävään virtaavaan, vuorovaikutteisiin ja mahdollisesti yllätykselliseen musiikkiin.

Pitkien ja pidäkkeettömien moniäänisten paneelikeskustelun sijasta on välillä kiinnostavampaa kuunnella tiiviitä kaksin- tai kolminpuheluja, jotka myös oikeasti vaikuttavat sävelletyiltä. Kuten nyt. Kymmenen tai viidentoista minuutin kappaleet olivat juuri sopivan kestoisia erilaisten silmänräpäyksellisten ajatusten jalostamiseen.

Samalla ne onnistuivat esittelemään toisiaan täydentäviä lähestysmistapoja – pianisti Achim Kaufmannin ja sopraanosaksofonisti Gianni Mimmon tavanomaisemmasta improtyylistä viulisti Alison Bluntin ja levyjä rahisevan suhisevasti soittaneen Ignaz Schickin elektroakustiseen keskusteluun.

Perinteisiä muotoja karttavat esitykset olivat mukavan jännitteisessä suhteessa myös tilaan, jonka seiniä kiertävät muotokuvat suomalaisista musiikkivaikuttajista. Ehkä huippujen huippu, Sjöströmin ja Mimmon virtuoosinen sopraanosaksofonien vuoropuhelu, olisi saanut myös heidän hyväksyntänsä.

Sestetto Internazionale esiintyy Loviisassa 10. 9. ja Turussa 12. 9.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat