Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättiläisen lihasta maa, verestä meri ja kallosta taivas – färsaarelaisen Rasmussenin sinfoniassa pauhaa muinaisskandinaavinen mytologia

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Helsigin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. John Storgårds, kapellimestari, Cyndia Sieden, sopraano, Bo Skovhus, baritoni, Akademiska Sångföreningen,  Muntra Musikanter. – Sibelius, Rasmussen.

 

Färsaarelainen Sunleif Rasmussen sävelsi toisen sinfoniansa The Earth Anew Sibeliuksen Kullervo-sinfonian sisarteokseksi, Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi.

Kullervo tulikin heti mieleen, kun suuri mieskuoro Muntra Musikanter viritti ensimmäiset jylhän arkaaiset säkeensä John Storgårdsin johtamassa kantaesityksessä.

The Earth Anew, neljäs sinfonia

Säveltäjä: Sunleif Rasmussen, Sibelius

Esittäjä: Helsingin kaupunginorkesteri, John Storgårds, Cyndia Sieden, Bo Skovhus

Paikka: Musiikkitalo

Laji: klassinen, Sunleif Rasmussen, Sibelius

The Earth Anew edustaa modernia primitivismiä. Se perustuu muinaisskandinaaviseen Runo-Edda -kokoelmaan. Siinä keskeinen symboli on elämänpuu Yggdrasill, jolla on vastineensa myös suomalaisessa muinaisuskossa.

Luonnonläheisenä färsaarelaisena Rasmussenin on ilmeisen helppo eläytyä muinaiseen maagiseen maailmaan ja sen mystisiin voimakenttiin. Hän tuntee elementtien raivon.

Sibelius kertoo Kullervossaan suoraviivaisesti sukurutsaisen traagisen sankaritarinan.

Rasmussenin visio on paljon mahtavampi: hän loihtii Edda-runouden pohjalta kokonaisen muinaisen mytologisen maailmankuvan. Maailma syntyy tyhjyydestä, suuresta kidasta. Ymir-jättiläisen verestä luodaan meri, lihasta maa, luista kalliot ja vuoret, pääkallosta taivas.

Rasmussen taikoo valtaisan myllerryksen, noitakeitoksen, jossa hän ottaa orkesterista maksimaalisesti kaikki tehot irti – kuten useasti jatkossakin. Alkukaaos on täynnä rajujen rytmien väkivaltaista, hurjaa elämää.

Pitkin matkaa rytmit riehuivat ja raivosivat. Jouset myrskysivät, puupuhaltimet kirkuivat, vasket pauhasivat, lyömäsoittimet kilkattivat ja jyskivät. Storgårds piti sinfonian räikeän värikkään, vulkaanisen rituaalin suvereenisesti hallinnassaan.

Baritoni Bo Skovhus uhosi uhmakkaan uljaasti ja synkästi – kuin Kullervo konsanaan. Cyndia Siedenin säteilevän kirkas sopraano leikkasi ilmaan villin kauniita vokaliisikuvioita kuin mystinen petolintu.

Kuului väkeviä luonnon ääniä, oravan vipellystä, kukon kieuntaa, tuhon torven kiljuntaa ja varsinkin mieskuoron laulussa kansanmusiikin kaikuja – kaikki mestarillisen modernisti käsiteltyinä.

Vihan ja veren täyttämä julma alkumaailma tuhoutuu. Luovan tuhon seurauksena merestä nousee toisenlainen, rauhan ja onnen maa. Musiikki seestyy, laulajat rauhoittuvat. Loppu kohoaa kohti kirkastuvia korkeuksia.

Utopistinen näky tuo mieleen Aleksis Kiven ja Einojuhani Rautavaaran Lintukodon, meren keskellä keinuvan onnelan, jonne ihminen kaipaa maailman myrskyistä.

Jos haluaa nautiskella mystisestä tunnelmasta, kannattaa kuunnella Sibeliuksen neljättä, "psykologista" sinfoniaa, joka kuulostaa aina yhtä arvoitukselliselta. Storgårds rakenteli kaikessa rauhassa avaran ja mystisen mielen- ja tunnemaiseman, joka liikkui unen ja valveen, ahdistuksen ja onnenhaaveiden, muistojen ja odotusten rajamaastossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat