Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Maailman paras pianisti" teki Helsingissä karmean kolmoisvirheen – sitten kävi kuin tennistähti Djokovicilla

Murray Perahian sormet lipsuivat pelottavasti, mutta hän kokosi itsensä ja nousi Radion sinfoniaorkesterin kanssa yhteisvoittoon

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen HS
Murray Perahia eteni vaikeuksien kautta voittoon Beethovenin neljännessä pianokonsertossa.
Murray Perahia eteni vaikeuksien kautta voittoon Beethovenin neljännessä pianokonsertossa. Kuva: Juhani Niiranen HS
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa.
Hannu Lintu, kapellimestari, Murray Perahia, piano – Webern, Mozart, Schönberg, Beethoven.

Herramunjestas, miten vahva konsertin aloitus! Hannu Lintu johti duuri-molli-tonaalisuutta jo hylkäilevän Anton Webernin Kuusi kappaletta orkesterille vuoden 1909 alkuperäisversiona, jossa megalomaanisen suuri myöhäisromanttinen orkesteri soittaa äärikiteytyneet orkesteriminiatyyrit kahden maailman rajalla.

Eleet ja soinnit ovat vielä paljolti myöhäisromantiikkaa. Musiikillinen kieli on kuitenkin jo varsin atonaalista modernismia matkalla kohti uusia sääntökokoelmia, jotka kiteytyivät 12-säveltekniikassa.

Sir Simon Rattle sanoi taannoin haastattelussani, että Jean Sibeliuksen neljännen sinfonian ensimmäinen osa sanoo yhdeksässä minuutissa kaiken sen, mihin Richard Wagnerin Parsifal käyttää viisi ja puoli tuntia.

Säveltäjä: Webern, Mozart, Schönberg, Beeth

Esittäjä: Radion sinfoniaorkesteri, Hannu Lintu, Murray Perhia

Paikka: Musiikkitalo

Laji: klassinen, Webern, Mozart, Schönberg, Beeth

Koska Lintu koukkasi Weberniin näin reilusti Wagnerin kautta, sanat sopivat tähän Webernin varhaiseen mestariteokseen aivan yhtä hyvin. Ja esitys oli fantastisen intensiivinen.

Mikä voima, mikä tarkkuus nuoressa Webernissä oli! Hänen opettajansa Arnold Schönberg jäi tässä konsertissa jopa oppilaansa jalkoihin. Schönbergin Viittä kappaletta orkesterille samalta vuodelta 1909 on pidetty varsin käänteentekevänä, mutta Webern oli jo rinnalla, jopa edellä.

Herramunjestas, miten karmea konserton aloitus! Minä ja monet muut olemme pitäneet Murray Perahiaa suunnilleen aikamme parhaana pianistina, mitä Bachiin ja wieniläisklassiseen musiikkiin tulee.

Nyt Perahia aloitti osuutensa W. A. Mozartin pianokonsertossa nro 24 koruttoman hienosti, mutta sitten tuli muutama pieni lipsahdus melkein peräjälkeen. Kyse on vähän samasta kuin jos tenniksen ATP-listan ykkönen Novak Djokovic tekisi yhden hyvän syötön jälkeen kolme kaksoisvirhettä.

Ja tästä nämä "maailman parhaat" tunnistaa: Djokovic rauhoittaisi syöttöään hetkeksi ja todennäköisesti voittaisi silti ottelun. Juuri näin teki Perahiakin. Minun paikalleni hän jäi jopa hieman Radion sinfoniaorkesterin varjoon ennen kuin pääsi vauhtiin, mutta istuin hitusen syrjässä, ja vapaailtaa viettävä kriitikkokollega flyygelin suoralla tulilinjalla koki aivan toisin.

Perahialle Mozart istui aina, mutta Beethoveniin hän joutui sanojensa mukaan totuttelemaan. Hannu Linnulle ja RSO:lle taas Beethoven on usein istunut, mutta Mozart on Linnun sanojen mukaan vaatinut häneltä totuttelua.

Orkesteri tosiaan soitti hitusen kulmikkaasti tätä Beethovenia ennakoivaa c-molli-konserttoa vielä ensimmäisessä osassa. Toinen osa oli parempi, ja lopullisesti Mozart-yhteispeli vapautui konserton finaalissa.

Perahiaa kuultiin ylellisesti kahden konserton verran.

Hän soitti myös Beethovenin neljännen pianokonserton, joka oli ohjelmassa myös edellisellä Suomen-vierailulla Finlandia-talossa vuonna 2007. "Flyygeli soi lyyrisen kauniisti", kollegani otsikoi silloin. Mieleeni jäi täydellinen tekniikka ja tulkinta, jossa ei ollut mitään liikaa ja josta ei mitään puuttunut. Perahia toteutti Schenker-analyysin avulla etukäteissuunnitelmansa soittaa konsertto mahdollisimman loogisesti etenevänä, ehjänä kaarena.

Nyt Perahia tulkitsi Beethovenia kiihkoisammin, käytti pedaalia hieman ronskimmin kuin vuonna 2007 ja nosti esiin vaihtelevampia sointivärejä. Tekniikka ei ehkä ollut edellisvierailun täydellisyyden tasolla, mutta mikäpä olisi. Tämä oli oikein elävää ja onnistunutta yhteismusisointia.

Ensimmäisen osan lopuksi Lintu kuitenkin kääntyi tuijottamaan Perahiaa yllättävän tuimasti. Mutta hän vain eläytyi rooliin, jonka orkesteri ottaa toisen osan aluksi.

Kuuluisan vertauksen mukaan orkesteri on konserton toisessa osassa uhkaava petolauma, ja pianisti on Orfeus, joka vähitellen tyynnyttelee pedot.

Tämä draama toteutui fantastisen ehjästi ja korvia hivelevin soinnein.

Sopi siitä kirmata konserton finaaliin, jossa orkesteri, solisti ja yleisö kokivat yhteisen voiton.

Yleisö kiitti seisaaltaan ja sai ylimääräisenä Brahmsin C-duuri-intermezzon opuksesta 119. Toinenkin ylimääräinen olisi ehkä saatu, mutta yleisöllä oli jo kiire pois. Parhautta oli saatu tällä kertaa tarpeeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat