Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brucknerin sinfonia jäi arkiseksi askarteluksi Osmo Vänskän ja RSO:n tulkinnassa

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Osmo Vänskä, kapellimestari. – Bruckner.

 
Alku
oli lupaava. Sellot virittivät ilmaisuvoimaisesti laulaen Brucknerin seitsemännen sinfonian pitkäkaarisen, suurenmoisen pääteeman, jota käyrätorvet, alttoviulut ja klarinetti kohta värittivät rikkain sävyin. Odotukset virisivät korkealle.

Osmo Vänskän johtama RSO ei kuitenkaan saanut jatkossa ilmaa siipiensä alle.

RSO olisi varmaan tehnyt paremman vaikutuksen, ellei epäedullisena vertailukohtana olisi ollut Concertgebouw-orkesterin Helsingin juhlaviikoilla esittämää Brucknerin viidettä sinfoniaa.

Daniel Hardingin johtamassa esityksessä jokainen soitinryhmä alkoi heti säteillä kirkkaasti, ja sisääntulot olivat täysin tarkkoja.

RSO:n soitinryhmät syttyivät usein hieman hitaasti, ja tarkkuudessa oli parantamisen varaa. Kuvaavaa oli, että Wagner-tuubat löysivät puhtaan ja täyteläisen soinnin vasta noin neljänkymmenen minuutin kohdalla, hitaan osan mahtavassa huipennuksessa, ehkä pasuunaryhmän juhlavasti pauhaavan esimerkin innoittamina.

Concertgebouw-orkesterin jouset lauloivat ja virtasivat luonnollisen kauniisti ja joustavasti. RSO:n jousisointi on niihin verrattuna hieman viileä.

Siitä puuttuu keskieurooppalainen lämpö. RSO:n kakkosviulut jäivät aika harmaiksi.

Britti Hardingilla ei ollut varmaankaan mielessä akustista uskonnollista katedraalia, vaan hänen näkemyksensä vaikutti ennen kaikkea strukturaalis-arkkitehtoniselta.

Brucknerin viidennestä kasvoi kuitenkin koko musiikkitalon täyttävä sointitemppeli, jossa säteili hengen aurinko. Suvereenit, luontevat taidot, rikas sointikulttuuri ja rakkaus Brucknerin joka säveltä kohtaan saivat tämän sointi-ihmeen aikaan.

Niin varmaotteinen suurten muotojen rakentelija kuin Vänskä onkin, kohti säteileviä korkeuksia kurottavaa soivaa monumenttia ei tässä konsertissa pystytetty. Rakennusprojekti jäi arkiseksi askarteluksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat