Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohjelmallinen fagottikonsertto kertoi sanattoman tarinan

Yrjö Hjeltin uusi konsertto viittaa musiikillaan myös omaan sävellysprosessiinsa

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Mikko-Pekka Svala, fagotti ja Johannes Gustavsson, kapellimesteri. – Nielsen, Hjelt.

 

Säveltäjä Yrjö Hjelt kertoo uuden fagottikonserttonsa teosesittelyssä, että konserttoa voi pitää ohjelmallisena, ja että varsinaisen ohjelmallisen sisällön lisäksi musiikillinen tarina heijastelee konserton sävellysprosessin aikana syntyneitä tuntemuksia. Konsertto viittaa siis myös itseensä.

Mistä konsertto sitten kertoo? Sitä Hjelt ei sen tarkemmin erittele, mutta osien nimissä on vihjeitä.

Avausosa Solitude viittaa yksinoloon, ja siinä solisti laskettelee pitkät jaksot yksinpuheluita, joko kokonaan yksin tai orkesterin hillitysti säestäessä. Confusion-osa tuo hämmennyksen sävyjä, Emergence uusien sävyjen sarastusta ja lopuksi Revival & Purification vaikkapa uudelleensyntymistä.

Hjelt pitää hyvin huolta siitä, että soolofagotti ei jää orkesterin jalkoihin, mutta siltikään teos ei musiikillisesti hahmotu erityisenä sankarikonserttona vaan tasa-arvoisempana, sinfonisena kertomuksena, jossa on kuitenkin laaja solistiosuus. Vertauskohtana voisi pitää vaikkapa Berliozin Harold Italiassa -sinfoniaa, jossa on solistinen alttoviuluosuus. Hjeltin fagottisolistin ensimmäiset aiheet myös muistuttavat Berliozin teoksen alkumotiiveja.

Hjelt kirjoitti konserttonsa HKO:n fagotistille Mikko-Pekka Svalalle, joka soitti osuutensa kantaesityksessä taitavasti ja varmasti. Hjeltin kirjoittama musiikki on viihdyttävää ja hyvin soivaa.

Helsingin kaupunginorkesterin kapellimestarivieraana oli Oulu Sinfonian ruotsalainen ylikapellimestari Johannes Gustavsson. Hjeltin konsertossa kapellimestarin, solistin ja orkesterin yhteispeli toimi ilmeisen hyvin. Konserttoa ympäröivät Carl Nielsenin teokset, joiden laajat kaaret hahmottuivat oivallisesti, niin Helios-alkusoitossa kuin suuremman mittakaavan neljännessä sinfoniassakin.

Helios-alkusoitossa varsinkin käyrätorvensoittajat joutuvat tiukkaan paikkaan heti konsertin aluksi hiljaisilla ja korkeilla aiheillaan. HKO:n käyrätorvisektiolla ei ongelmia ollut, ja muutkin orkesterin puhaltajat pääsivät esittelemään korkeaa tasoaan paitsi Helioksessa, myös Nielsenin neljännen sinfonian pyörteissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat