Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Susanna Mälkki antoi hienoa esimakua tulevasta HKO-pestistään

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Frank Peter Zimmermann, viulu ja Susanna Mälkki, kapellimestari. – Ljadov, Šostakovitš, Tšaikovski.

Susanna Mälkki
Susanna Mälkki

Johan oli tiukkaa soittoa! Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesteri antoivat esimakua siitä, mitä on luvassa vuoden päästä, kun Mälkki aloittaa HKO:n ylikapellimestarina.

Mälkki on totuttu tuntemaan uuden musiikin spesialistina pitkän Ensemble intercontemporain -pestinsä ja monien muiden tehtäviensä kautta, mutta aloittaessaan HKO:ssa hän ottaa vastuulleen orkesterin, jonka leipälajina on uhkeasti soiva romanttinen ohjelmisto.

Sekin näköjään sujuu. Jo alkusoitto viritti odotukset korkealle. Venäläisen musiikin konsertin aloittanut Anatoli Ljadovin Fragment de l'apocalypse soi ilmestyskirjanäkyineen jännitteisesti ja värikkäästi.

Tšaikovskin viidennessä sinfoniassa Mälkin detaljityö oli nautittavaa. Ensimmäisessä osassa johdanto hahmottui itseensä käpertyneen synkkänä, sivuteeman valssiaiheet nostalgisina. Finaalin nopeissa käänteissä HKO pääsi hienoon flow-tilaan, jossa asiat loksahtelivat paikoilleen.

HKO:n jousiston sointi oli varsinkin hiljaisemmissa jaksoissa rehevä ja moniulotteinen, mutta kovettui äänekkäämmässä menossa hieman. Hienoja suorituksia kuului taas puhaltimilta, varsinkin hitaan osan käyrätorvisoolossa.

HKO on viime vuosina esittänyt Šostakovitšin viulukonserttoja suhteellisen usein, ja saksalaisviulisti Frank Peter Zimmermannkin on orkesterin vakiovieraita. Tällä kertaa Zimmermann soitti Šostakovitšin toisen konserton.

Zimmermann on monta kertaa todettu melkoiseksi taituriksi, ja nytkin hän pääsi näyttämään osaamistaan.

Konserton hillityn alun hän soitti ihailtavan paljaalla ja vereslihaisella soinnilla. Kierrokset kasvoivat jatkuvasti ja liekit leimahtelivat kadensseissa, kunnes finaalissa taituriaiheet lähtivät lopullisesti lentoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat