Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moraaliton barokkiooppera yhdistää tyylikkyyttä ja komiikkaa

Poppean kruunaus irrottelee vehkeilyllä ja tarjoaa sydämeen käyvää laulua

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Sakari Viika
Wiljami Miettunen Amorina voi juhlia voittoaan, kun Essi Luttinen (vas.) himokkaana kruunupäänä ja Poppeaa esittävä Helena Juntunen antautuvat lemmen vietäväksi.
Wiljami Miettunen Amorina voi juhlia voittoaan, kun Essi Luttinen (vas.) himokkaana kruunupäänä ja Poppeaa esittävä Helena Juntunen antautuvat lemmen vietäväksi. Kuva: Sakari Viika
Arvio: ooppera
Monteverdi: Poppean kruunaus Alminsalissa Suomalaisen Kamarioopperan vierailuesityksenä. Musiikinjohto Aapo Häkkinen, ohjaus Vilppu Kiljunen, lavastus Tarja Ervasti, puvut Marja Uusitalo. rooleissa mm. Monica Groop, Jéan-Sebastien Beauvais, Helena Juntunen ja Essi Luttinen

Claudio Monteverdin viimeistä oopperaa Poppean kruunaus (1642) on viime vuosina tarjoiltu keski-Euroopan näyttämöillä uskaliaina ja irroittelevina versioina. Libreton moraalittomuus, jossa vääryys juhlii voittoa ja vehkeily on valttia, mahdollistavat myös nykyaikaan kurottavia tulkintoja.

Ohjaaja Vilppu Kiljunen oli valinnut Rooman antiikkia hyödyntävän tyylikkään lähestymistavan. Siinä korostui tunteiden aito syvyys sekä erinäisten kohtausten ja henkilöiden, Othon ja Octavian, ylevyys.

Monica Groop hyljätyn keisarinnan osassa lauloi sydämeen käyvästi ja oli aito tragedienne. Jean-Sébastien Beauvais'n kontratentori värisi herkästi tylysti jätettynä Othona, ääni oli vain turhan hentoinen.

Poppean kruunaus

Säveltäjä: Claudio Monteverdi

Esittäjä: Suomalainen kamariooppera

Paikka: Alminsali

Laji: ooppera

Sopusoinnussa ohjauksen kanssa oli osuva, laskoksia riittävästi tarjonnut, joskin melko tuhti puvustus, joka jätti lemmenparin eroottisen kujertelun vähälle.

Varsin viitteellinen lavastus putkiparvineen, liikuteltavine kankaineen sekä heijastettavine puutarha- ja pylväsnäkymineen toimi mainiosti.

Toki komiikkaakin oli sopivasti etenkin Sotilaiden ja Arnaltan, Poppean imettäjän, osuuksissa. Ian Honeyman imettäjän travesti-roolissa – ajan rakastamana väärän sukupuolen esittäjänä – oli ottaa lähes pääosan hykerryttävällä näyttelemisellään ja rehevällä tenorillaan.

Koska teoksessa on useita pitkiä monologeja ja dialogeja, kokonaisuus synnyttää helposti seisovan vaikutelman. Karnevaalia ja karikatyyriä olisi voinut olla lopultakin enemmän. Nyt nähtiin enemmän taulunomaisia kuvia, tableauita.

Ooppera esitettiin viimeksi Kaapelitehtaalla 2001 opiskelijaoopperan täyspitkänä kolmen tunnin versiona, jolloin se tuntui pitkältä.

Nyt saatiin puolella tunnilla karsittu versio. Se toimi paremmin Alminsalissa, jota on syytä käyttää jatkossakin vastaaviin produktioihin.

Prologin poisjättö oli perusteltua; sen sijaan palveluspoika Valletton, "esi-Cherubinon", puuttuminen roolihenkilöistä oli harmillista ja amputoi teoksesta seksuaalista kiusoittelua ja leikillisyyttä.

Samaa voi sanoa pääparin, kurtisaani Poppean ja keisari Neron suhteesta.

Onneksi Helena Juntunen valloittavana blondina ja Essi Luttinen himokkaana kruunupäänä lauloivat viettelevän hyvin ja olivat uskottavia henkilöhahmoja.

Kajsa Dahlbäck Drusillana ja Heikki Orama filosofi Senecana olivat sopivissa rooleissa. Jussi Salonen Lucanuksena ja toisena Sotilaana omasi mainion karakteritenorin. Wiljami Miettunen esiintyi söpönä Amorina.

Esityksen voimakeskus oli Aapo Häkkisen johtama Helsingin Barokkiorkesteri. Laajan soittimiston taitavan värikäs ja monipuolinen käyttö piti yllä jatkuvuutta sekä tarjosi yhtä repäiseviä tanssirytmejä kuin kiinnostavia ja raikkaita sointiyhdistelmiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat