Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nooan tulva -ooppera on täynnä leikkiä ja tanssia

Brittenin kirkko-ooppera ihastuttaa kaikenikäisiä

Kulttuuri
 
Esa Ruuttunen ja Mette Heikkinen päärooleissa.
Esa Ruuttunen ja Mette Heikkinen päärooleissa.
Arvio: ooppera
Benjamin Brittenin Nooan tulva (Noye's Fludde) Temppeliaukion kirkossa. Kapellimestari Kimmo Ruotsala, ohjaus Ville Saukkonen.

Nooan arkki on Vanhan testamentin tarinoista kaikkein ihmeellisimpiä. Nykyään se vetoaa ennen kaikkea lasten mielikuvitukseen. Onhan arkki on täynnä nelijalkaisia ja siivekkäitä eläimiä eläimiä.

Benjamin Britten löysi koko perheelle suunnatun Nooan tulvan (1957) aiheeksi keskiaikaisen miraakkelinäytelmän, joka kertoo Nooasta ja hänen perheestään, arkin rakentamisesta ja tuhotulvasta.

Kantaesityksessä esiintyjiä oli vähintään 150, joista lähes kaikki olivat lapsilaulajia ja lapsisoittajia.. Orkesterissa tarvittiin vain muutama ammattimuusikko.

Nooan tulva

Säveltäjä: Benjamin Britten

Esittäjä: muiden muassa Esa Ruuttunen ja Mette Heikkinen

Paikka: Temppeliaukion kirkko

Laji: ooppera

Aikuisille oopperaassa on vain kaksi roolia: Nooa ja Jumalan puherooli

Nooan tulvan tuottaja Mervi Sipola-Maliniemi ei ole onnistunut kokoamaan Temppeliaukion kirkkoon aivan täysimittaista esiintyjäjoukkoa, ja suuri orkesteri on kutistunut parikymmenjäseniseksi.

Laulavia ja tanssivia lapsia on kuitenkin vaikuttavan suuri määrä. Myös aikuisia kuorolaulajia on leikissä mukana.

Kapellimestari Kimmo Ruotsala on tehnyt Brittenin orkestroinnista erittäin hyvin toimivan version. Yksinkertaisista aineksista Britten on rakentanut mestarillisen mielikuvituksekkaan ja värikkään partituurin, joka yhdistää jylhää tuhotunnelmaa, hartautta, herttaista sävelmaalailua ja lystikkäitä leikkilauluja.

Brittenin toivomus oli, että Nooan tulvaa esitettäisiin kirkkotilassa, jossa ei ole rajaa esiintyjien ja yleisön välillä. Koko yleisö pääsee osallistumaan, sillä se kutsutaan yhtymään kahteen anglikaaniseen koraaliin.

Ohjaaja Ville Saukkonen on kehitellyt Nooan tulvasta riemastuttavan show'n, jossa on lapsekasta leikkimieltä, kirkollista seremoniallisuutta ja nykyaikaa piikittelevää visuaalista hassuttelua.

Kun eri eläimiä markkeeraavat lapsilaulmat alkavat vaeltaa kirkon käytäviä pitkin kohti alttaria, näky on mitä valloittavin. Pienin pupujussi on kaksivuotias.

Saukkonen on taitava rytmittämään ohjauksiaan. Kulkueet, tanssit ja kuoron aaltomaiset heilunnat pitävät esitystä iloisessa ja yleisöäkin aktivoivassa liikkeessä.

Oopperan alussa kuuluu kaiuttimista Jumala- ääni, joka syyttää ihmiskuntaa synnillisestä menosta ja ennustaa tuhoa. Aivan mainio, kiukkua uhkuva patriarkaalinen puheenparsi kuuluu 93-vuotiaalle Matti Lehtiselle.

Teologi ja oopperalaulaja Esa Ruuttunen on juuri oikea mies ukko Nooaksi. Hän on touhukas ja stressaantunut, kiltti rakennusmestari. Erityistä huolta Nooalle aiheuttaa hänen turhamainen, toraisa ja viinaan menevä vaimonsa, jota esittää Mette Heikkinen. Vaimoa kun ei millään huvittaisi ahtautua arkkiin. Koominen rooli vaimolla oli jo keskiaikaina.

Esityksen lopussa näyttämölle marssii kermanvalkoiseen pukuun sonnustautunut tärkeän näköinen mies, joka ilmeisesti esittää Jumalaa. Hahmo tuo tosin lähinnä mieleen diktaattorin. Ehkä se on tarkoituskin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat