Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perttu Haapanen rakensi barokkiorkesteriteokseen toimivan dramaturgian

Kulttuuri
 
Antti Tikkanen
Antti Tikkanen
Arvio: konsertti
Suomalainen barokkiorkesteri Ritarihuoneella. Antti Tikkanen, viulu ja musiikinjohto, Sunniva Fagerlund, Hanna Haapamäki ja Pauliina Fred, nokkahuilut ja Jaakko Luoma, fagotti. – Bach, Haapanen, Mendelssohn.

Suomalainen vanhan musiikin liike elää kulta-aikaansa.

Suomalainen barokkiorkesteri ja Helsingin barokkiorkesteri järjestävät korkeatasoisia konserttisarjojaan ja soittavat jatkuvasti muissakin produktioissa – kuten esimerkiksi Helsingin barokkiorkesteri parhaillaan Poppean kruunaus -oopperassa Alminsalissa. Suurten ja perinteisien kokoonpanojen rinnalla toimii nuorempien soittajien kiinnostavia yhtyeitä.

Suomalainen kamariorkesteri on nykyisen taiteellisen johtajansa Antti Tikkasen kaudella kotiutunut Ritarihuoneelle, joka on visuaalisesti ja akustisesti hyvä ympäristö vanhalle musiikille.

On se sitä toki uudemmallekin musiikille. Suomalainen barokkiorkesteri yhdisti viikonloppuna vanhaa ja uutta soittamalla J. S. Bachin ja Felix Mendelssohnin teosten ohessa Perttu Haapasen uuden Coral Counterpoint -teoksen kantaesityksen.

Coral Counterpoint on omaperäinen ja onnistunut teos jo siksi, että Haapanen on rakentanut sille toimivan dramaturgian. Teoksen alkupuolella kierroksia kasvatetaan pitkään, niin ettei valmista meinaa tulla.

Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan, sillä huokausmaiset eleet vääntävät teokseen jännitettä, jonka on pakko lopulta purkautua. Kauan kasvatettu energia vapautuukin lopulta pidemmiksi ja voimallisemmiksi linjoiksi.

Barokkiorkesterin soittimet sopivat huokauseleisiin hyvin, ja Haapasen kirjoittamat mikrointervallit uppotuvat kudokseen saumattomasti.

Soolo-osuuksia on viulistille, nokkahuiluille ja fagotille, ja ne toimivat orkesteriosuuden kanssa samalla tavalla orgaanisesti kuin Bachin Brandenburgilaisissa konsertoissa. Haapanen tiesi jo säveltäessään, että uusi teos esitettäisiin samassa konsertissa Bachin konserttojen kanssa.

Kolmannessa Brandenburgilaisessa hidas osa on merkitty nuotteihin vain kahdella soinnulla, jolloin ajatuksena lienee ollut jonkin soittimen esittämä vapaa soolokadenssi. Nyt hitaana osana kuultiin jousitriosovitus Goldberg-muunnelmien teemasta. Mikä ettei.

Felix Mendelssohnin Bach-vaikutteinen 12. jousisinfonia toi konsertin loppuun tuimempia sävyjä. Nopea finaali oli osoitus Suomalaisen barokkiorkesterin osaamisesta: ilman kapellimestaria, Tikkasen liidaamana tempo, ilmavuus ja menemisen pakko säilyivät loppuun asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat