Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska on viulujazzin ykkönen, kiitos nyt Dominique Pifarélyn

Kulttuuri
 
Harri Uusitorppa  
Arvio: konsertti
Viulisti Dominique Pifarély, kontrabasisti Claude Tchamitchian ja pianisti Aki Rissanen Laulumiesten juhlasalissa

Eric Legret
Jazzviulisti Dominique Pifarély on soolokiertueella Suomessa.
Jazzviulisti Dominique Pifarély on soolokiertueella Suomessa.

Tunnetuimmat eurooppalaiset jazzviulistit ovat olleet kautta aikain ranskalaisia, jo esi-isäksi luokitellusta Stéphane Grappellista alkaen.

Eikä kansainvälisten vaikuttajien pitkä ketju ole katkennut vieläkään, kiitos muun muassa omien aikojensa yhdistelmätyyleihin tarttuneiden Jean-Luc Pontyn ja Didier Lockwoodin.

Toista kertaa Suomea kiertävä viulisti Dominique Pifarély (s. 1957) ei kuulu hänkään enää varsinaisiin tulokkaisiin.

Mutta Pifarélyn musiikki ei olisi voinut olla nyt millään mittarilla yhtään tuoreempaa, sillä se oli täysin improvisoitua, itse esitystilanteessa syntynyttä.

Ja pienine häiriöineen myös esitystilanteesta syntynyttä – vähän aikaisempaa vimmaisemmin.

Ravintola Laulumiesten juhlasalista tiistaina alkanut kahden viikon ja kuudentoista konsertin kiertue onkin poikkeuksellinen, sillä Pifarélyn jokainen esiintyminen on aidosti ainutkertainen, ehkä aivan lopussa lainattua ikivanhaa standardia lukuun ottamatta.

Victor Youngin säveltämä hupsu elokuvaiskelmä My Foolish Heart (1949) kävikin käänteiseksi muistutukseksi siitä, että Pifarélyn kaltainen erinomaisen kokenut improvisoija voi olla samaan aikaan myös itseään tulkitseva säveltäjä.

Pifarély tiivisti oman tyylien välisen kiihkeän esityksensä tiistaina kuitenkin kahteenkymmeneen minuuttiin, sillä hän improvisoi Laulumiehissä myös kahdessa vuorovaikutteisessa ja kamarimusiikillisessa yhdistelmässä. Ensiksi kaksin kontrabasisti Claude Tchamitchianin kanssa ja lopuksi vielä pianisti Aki Rissasen täydentämässä triossa.

Ne käänsivät Pifarélysta esiin toisenlaisen musiikillisen kommunikoijan, vaihtelevan illan huippuina varsinkin Tchamitchianin kanssa kehitetyt kaksi hämärän tilan täydellisesti valaistutta kappaletta.

Viulisti Dominique Pifarélyn soolokiertueen viimeiset konsertit ovat maanantaina 12. 10. Keravalla ja tiistaina 13. 10. Helsingissä levykauppa Digeliuksessa (vapaa pääsy).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat