Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jeremy Denk iloitteli rennosti huippuvaikeassa konsertossa

Kulttuuri
 
Mika RAnta HS
Jeremy Denk
Jeremy Denk Kuva: Mika RAnta HS
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Anna-Maria Helsing, kapellimestari, Jeremy Denk, piano. – Liszt, Bartók, Rahmaninov.

Béla Bartókin huippuvaikea toinen pianokonsertto oli kuin leikkiä yhdysvaltalaiselle Jeremy Denkille. Soolotrumpetistin lystikkäästä alkufanfaarista lähtien tunnelma oli kuin markkinoilla, touhukas ja hälisevä.

Denkillä on hämmästyttävän vapaa ja kevyt tekniikka, valtavan laaja dynaaminen asteikko ja erehtymätön tyylitaju. Hänen liikkeensä ovat vapautuneet ja rennot.

Denk kirvoitti timanttisesti säihkyvän, kaleidoskooppimaisen soinnin. Flyygeli oli hänen käsissään sekä vasaroiva lyömäsoitin että rikasvärinen sointuinstrumentti.

Säveltäjä: Liszt, Bartók, Rahmaninov

Esittäjä: Radion sinfoniaorkesteri, Anna-Maria Helsing, Jeremy Denk

Paikka: Musiikkitalo

Laji: klassinen, Liszt, Bartók, Rahmaninov

Virtuoosinen ilonpito ja terävä älykkyys kulkivat käsi kädessä.

Jos uusklassisen konserton ääriosien rieha tuo mieleen Stravinskyn Petrushkan, tiiviit kontrapunktiset rakennelmat viittaavat puolestaan Bachiin.

Keskiosan alussa ja lopussa Denk loihti Anna-Maria Helsingin johtaman RSO:n kanssa fantastisia öisiä luonnontunnelmia. Huikea presto-jakso viuhahti kuin hengästyneenä.

RSO osallistui iskevästi konserton dialogiiin, jonka dramaturgia on mielenkiintoinen. Jouset vaikenevat ensiosassa ja avaavat yksin aavemaisen hitaan osan.

Vasta finaalissa koko orkesteri ryntää leikkiin. Soolo- ja tuttiepisodit vuorottelivat vauhdikkaasti. Räiskyvä sirkustunnelma sen kuin vain vahvistui.

Avausnumero, Lisztin ensimmäinen Mefisto-valssi soi turhan karusti ja totisesti. Valssikeinusta puuttui demonista viekoittelevuutta.

Rahmaninovin pitkä toinen sinfonia saattaa joistakuista vaikuttaa rannattomalta, synkkien pilvien peittämältä venäläiseltä arolta.

Toiset ovat taas hyvillään, kun saavat viipyä 50 minuuttia sinfonian melankolisissa myöhäisromanttisissa tunnelmissa. Helsing rakensi määrätietoisen voimakkain ottein pitkäkaarisen sinfonisen virran, josta nousi kuin vaivihkaa esiin myös kontrasteja.

RSO:n jousisto venyi pitkään sitkeään legatoon, joka alkoi pikkuhiljaa hehkua yhä romanttisemmin. Puhaltajat maalailivat värejä tummaan mielenmaisemaan. Nousut olivat mahtavasti paisuvia tunnevyöryjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat