Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helder Moutinhon fado soi samettista surumieltä

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Helder Moutinho Savoy-teatterissa.

 

Moni osaa nimetä fado-musiikin tähtiä, kuten Marizan ja Misian, jotka ovat käyneet Suomessakin useasti. Harvemmalle tulee mieleen fadon miestähtiä, vaikkei se Portugalissa olekaan leimallisesti naisten musiikkia.

Helder Moutinhon konsertti oli siis harvinaista herkkua. Hänet on nähty Jyväskylän kesässä 2011, Helsingissä nyt ensimmäistä kertaa.

Moutinho kutsui yleisönsä Lissabonin Mourarian kaupunginosaan, fadon syntysijoille. Kaupunkilaisen kansanmusiikin juuret on jäljitetty 1820-luvulle. Moutinho pitää niistä tiukasti kiinni.

Akustiseen taustayhtyeeseen kuuluivat bassokitara, kitara ja portugalilainen kitara, joka näyttää ja kuulostaa pikemmin mandoliinilta. Sen kirkkaasti helkkäävä sointi leimasi koko konserttia Moutinhon äänen ohella.

Se onkin upean samettinen, ja hän käytti sitä dramaattisesti ja tunteellisesti. Karisma katosi, kun Moutinho esitteli kappaleitaan: vaisua puheääntä oli välillä jopa vaikea kuulla. Se vain korosti laulun komeutta.

Suurin osa lauluista kertoi rypyistä rakkaudessa. Niissä riitti surumielistä saudadea, nostalgiaa tai kaipuuta, joka on tunnusomaista fadon ohella kapverdeläiselle morna-musiikille.

Vasta lopussa kuultiin muutama iloinen fado. Ehkä juuri syvä tunteellisuus on tehnyt fadosta meillä etenkin naisten musiikkia. Suomalainen mies kun ei perinteisesti tunteitaan paljasta.

Savoy-teatteri täyttyi vain puolilleen, ehkä siksi että Moutinho (s. 1969) on meillä vielä uusi nimi. Kotimaassaan hän on palkittu tähti ja kiertänyt esiintymässä maailmalla Aasiaa ja Amerikkaa myöten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat