Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen tähdet lauloivat Loirille

Mittava 70-vuotisjuhlakonsertti yhdisti musiikin ja viihteen sukupolvet

Kulttuuri
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Vesa-Matti Loirin 70-vuotisjuhlakonsertissa esiintyivät muiden muassa Juha Tapio (vas.) ja Samuli Edelmann (oik.).
Vesa-Matti Loirin 70-vuotisjuhlakonsertissa esiintyivät muiden muassa Juha Tapio (vas.) ja Samuli Edelmann (oik.). Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Arvio: konsertti Vesa-Matti Loirin 70-vuotisjuhlakonsertti Areenassa

 

Vuosikymmeniä on tiedetty, että harva juhlii kuin Vesa-Matti Loiri. Niinpä hänen 70-vuotisjuhlakonserttinsakin oli ihan muuta kuin muilla.

Todellisuudesssahan Loiri täytti 70 jo yhdeksän kuukautta sitten, ja kun hän vihdoin nousi lauantai-iltana Pasilan Areenan lavalle juhlimaan sitä yleisön edessä, mukana olivat kaikki muut maan tunnetuimmat poptähdet, ehkä lukuun ottamatta niitä, jotka olivat menneet sopimaan oman keikan samalle illalle.

Vesa-Matti Loirin 70-vuotisjuhlakonsertti

Esittäjä: Vesa-Matti Loiri, Paula Koivuniemi, Pepe Willberg, Chisu, Robin

Paikka: Areena

Laji: pop

Harva artisti pystyy yhdistämään sukupolvia samalla tavalla kuin Vesa-Matti Loiri.

Juhlakonsertin pitkään vieraslistaan mahtuivat yhtä hyvin Loirin kanssa saman ikäluokan sankareihin kuuluvat Paula Koivuniemi ja Pepe Willberg, keski-ikäiset Juha Tapio, Samuli Edelmann ja Michael Monroe kuin kolmekymppinen Chisu ja 17-vuotias Robin.

Tähtisateen absurdia mittakaavaa edustaa, että Willberg teki pitkän päivän laulamalla myös konsertin taustakuorossa – yhdessä Laura Voutilaisen kanssa.

Loiriin kiinnytään monista syistä, joista musiikki on vain yksi. Hän on parhaimmillaan hieno laulaja, mutta useammin erinomainen näyttelijä ja lähes aina loistava esiintyjä.

Joskus elämykseen riittää pelkkä Loirin läsnäolo, ja sitä hänen juhlansa tarjosikin yllättävän paljon.

Väliaikoineen yli kolme tuntia kestäneen keikan kappaleista joka kolmannen lauloi joku muu kuin Loiri itse.

Joitakin vieraat lauloivat duettona, mutta useasti Loiri istui Vain elämää -henkisesti keskellä lavaa ja ihaili, kuinka vieraat tulkitsivat hänen hittejään.

Vaikuttavimmat yhteisnumerot esitettiin nuorison kanssa: Chisun kanssa Loiri lauloi Päivänsäteen ja menninkäisen ja Robinin kanssa Lapin kesän. Niissä jatkui Loirin viime vuosien elokuvarooleista tuttu asetelma sukupolvien kohtaamisesta.

Väliiin mahtui paljon säkenöivän hienosti soitettuja, ylitulkittuja ja säpäleiksi kikkailtuja versioita Loirin uran tunnetuimmista kappaleista.

Oikeastaan Loiri on tulkinnut rakastamansa laulut mutkalle jo kauan sitten.

Ohjelmiston sävellysmateriaali on ollut suomalaisen musiikin kovaa ydintä: Juha Vainiota, Reino Helismaata, Toivo Kärkeä ja Oskar Merikantoa.

Tavaramerkki on ollut mulkata karuista ja kansanlaulumaisista klassikoista loputtomassa rubatossa vellovaa fuusiojazzia.

Yksinkertaisista ja voimakkaista lauluista tuli konsertissakin Disney-elokuvien soundtrackia muistuttavia paatospaukkuja, joita Loiri pilkkoi sketsipaloiksi huippukoomikon ajoituksella ja ammattitaidolla.

Ehkä nämä olivat myös etäisiä kaikuja Loirin nuoruuden ja 1970-luvun ravintolashow'n maailmasta, Kalastajatorpan pyöreästä salista ja Turun Hamburger Börsistä.

Loirin vetovoima on aina perustunut haavoittuvuuteen.

Nyt hän kurlasi avoimesti kurkkuaan kappaleiden välillä ja vinkkasi näin, että ilman lukuisia solistivieraita konsertti olisi saattanut jäädä huomattavasti lyhyemmäksi.

Konsertin hienoin hetki oli kuitenkin, kun Loiri esitteli Eino Leinon Höyhensaaret-runon esimerkkinä runoilijan tekstistä, jossa toistuva "mitä siitä" edustaa optimismia synkkämielisyyden keskellä.

Sen jälkeen hän esitteli Höyhensaaret-kappaleen vierailevan solistin "Juha Tapanin".

Yleisön hämmentyneiden aplodien jälkeen Loiri havahtui ja kysyi kappaleen intron jo käynnistyttyä, että "sanoinko mä Juha Tapani".

"Sanoit", Juha Tapio vastasi.

"Voi helvetti", Loiri huokasi

"Mitä siitä", Tapio sanoi ja alkoi laulaa.

Chisun onnittelut juhlijalle.
Chisun onnittelut juhlijalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat