Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri soitti rytmihurmiossa

Sakari Oramo sai orkesteriin väriä, lämpöä ja tarkkuutta

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Pentti Vänskä
Tami Pohjola
Tami Pohjola Kuva: Pentti Vänskä
Arvio: konsertti
Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin vierailukonsertti Temppeliaukion kirkossa, joht. Sakari Oramo, viulusolistina Tami Pohjola. – Bartók, Mozart, Vuori.

Juha Kankaan suurenmoinen pohjatyö Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kehittäjänä tulee entistä laadukkaammaksi sen uuden johtajan Sakari Oramon otteessa. Muutos ei ole vielä kovin suuri, mutta orkesteri soittaa tätä nykyä kenties aiempaa värikkäämmin ja lämpimämmin, totutusta tarkkuudesta tinkimättä.

Erityisen valloittavaa konsertissa oli Oramon toimiminen myös viulusolistina Béla Bartókin suosituissa Romanialaisissa kansantansseissa. Oramo ja orkesteri saivat musiikin kipunoimaan pelimannimaisessa rytmihurmiossa, josta ei puuttunut herkullisia yksityis- ja vastakohtia.

Bartókin myöhäinen Divertimento (1939) välittyi kansanmusiikin, neobarokin ja modernismin jännittävänä synteesinä. Siinä on toki kipakoita kansantanssituokioitakin, mutta Oramo korosti uhkaa lataavia elementtejä ja muotoili väräjävästä hitaasta osasta teoksen henkisen keskuksen.

Harri Vuoren uutuudessa Lentoon (2015) tuusulalainen, joutsenista inspiroitunut traditio saa omanlaisensa jatkon.

Luonto taitaa sittenkin olla suomalaissäveltäjille yhä keskeinen luovuuden lähde. Nousevista asteikoista, liukumisista ja tremoloista sekä niiden yhdistelmistä kasvoi vangitseva kokonaisuus, jonka päätti matalien jousten kiitoshymni.

Väinön viulu soi jo siinä missä sellokin. Tunnetun muusikkosuvun superlahjakkuuden, Tami Pohjolan voittoa Kuopion viulukilpailussa ei tarvitse ihmetellä. Hän soitti W. A. Mozartin viulukonserton nro 4 suvereenilla tekniikalla sekä kiinteällä äänellä. Fermaateissa ja ylimenoissa kuultiin kypsästä muusikkoudesta todistavia tyylikkäitä lisiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat