Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virtuoosit omistautuivat Boulezin pianotuotannolle

Aimard ja Stefanovich valottivat modernistin tyylikehitystä

Kulttuuri
 
Pierre Boulez
Pierre Boulez
Arvio: konsertti
Pierre-Laurent Aimard ja Tamara Stefanovich, piano, Piano-Espoon konsertissa Temppeliaukion kirkossa. – Boulez.

Säveltäjä Pierre Boulezin tänä vuonna viettämä 90-vuotisjuhla on jo itsessään hyvä syy luoda katsaus hänen musiikkiinsa, ja Piano-Espoo-festivaalilla tietenkin erityisesti hänen pianomusiikkiinsa.

Vaikka festivaalin taiteellinen johtaja Paavali Jumppanen on itsekin arvostettu Boulez-tulkitsija, hänen soittoaan ei tällä kertaa kuultu, vaan Boulezin koko pianotuotannon soittivat Pierre-Laurent Aimard ja Tamara Stefanovich. Kumpikin on tehnyt yhteistyötä Boulezin itsensä kanssa, Aimard muun muassa pitkässä pestissään Boulezin johtaman Ensemble intercontemporainin pianistina.

Aimardin ja Stefanovichin omistautumista Boulezin kiharaiselle modernismille voi vain ihailla. He jakoivat keskenään Boulezin soolopianoteosten esittämisvastuun ja esittivät vielä lopuksi kahdelle pianolle sävelletyn Structures II:n. He myös esittelivät soittamansa teokset. Yhdessä juonnossaan Aimard huomautti, että Boulezin pianoteoksista kuulee hänen tyylinsä kehittymisen yleisemminkin.

Tämä on tietenkin totta, vaikka vuonna 1961 valmistuneen Structures II:n jälkeen seuraava pianoteos Incises syntyi vasta vuonna 1994. Esimerkiksi vuonna 1946 syntyneen ensimmäisen pianosonaatin ja Incises'in välillä kuuluu selvästi viiden vuosikymmenen kuluminen: molemmat teokset ovat oman aikansa modernismia, mutta sonaatti soi ankarana ja askeettisena, Incises runsaana ja kirkkaana.

Tamara Stefanovich soitti Incises'in runsaat virtuoositekstuurit ilmeisen vaivattomasti, samoin toisen pianosonaatin huippuvaikeat käänteet. Pierre-Laurent Aimardin tulkinnoissa kahdesta muusta sonaatista ja pienemmistä kappaleista kuului hänen huikea sointitajunsa ja viimeistelytaitonsa, joka ei horjunut tiukoissakaan sointikerrostumissa.

Structures II:ssa pianistit reagoivat herkästi toistensa soittoon, ja kahden pianon yhteissointi sulautui näiden virtuoosien käsissä kuin yhdeksi suureksi supersoittimeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat