Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heinisen sinfonia soi murretuin värein, Rautavaaran kantaatti uhkeasti

HKO paneutui suomalaisen musiikin suurmiehiin

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Musiikkitalon kuoro, valm. Tapani Länsiö. Mika Pohjonen, tenori. John Storgårds, kapellimestari. – Heininen, Rautavaara, Sibelius.
Einojuhani Rautavaara
Einojuhani Rautavaara

Pääkaupunkiseudun musiikkielämässä on tällä viikolla koettu suoranainen vanhojen modernistien vyöry, kun Piano-Espoo-festivaalilla keskityttiin tiistaina Pierre Bouleziin, 90, Wihurin rahasto myönsi perjantaina Sibelius-palkinnon Harrison Birtwistlelle, 81, ja Helsingin kaupunginorkesteri kantaesitti torstaina Paavo Heinisen, 77, kuudennen sinfonian.

Kuudennen sinfoniansa esittelytekstissä Heininen kirjoittaa tutun monitahoiseen tyyliinsä ja tekee vertauksia kuvataiteeseen. Mikä ettei: Heinisen sinfonia soi kauttaaltaan kuin murretuin värein, sekoittaen soitinten äänenvärejä utuisiksi kudoksiksi, joiden ketjuttuessa syntyy jatkuva musiikkivirta. Samalla sävelkielessä korostuvat sekunnit ja septimit, siis dissonoivat intervallit, jotka omalta osaltaan lisäävät soinnin sameutta.

Olisipa yli puoli tuntia kestävässä järkäleessä vain enemmän huippukohtia tai suvantoja, siis kontrasteja. Kokonaismuoto kyllä jakautuu neljään osaan, vaikka niiden välissä ei ole taukoja. Nopeampien osien keskeltä edukseen erottuu lähinnä hidas Adagio-osa. Heinisen kuudes sinfonia on itseensä kiertyvää musiikkia, jossa kuuluu vahvasti 1950- ja 60-lukujen modernismin perintö.

Heinis-kantaesityksen jälkeen kuultiin Suomen-ensiesityksenä Einojuhani Rautavaaran Balada-kantaatti, joka kantaesitettiin Madridissa tämän vuoden toukokuussa.

Paavo Heininen
Paavo Heininen

Kovimman modernisminsa jo 50 vuotta sitten hylännyt Rautavaara, 87, on myöhäiskauden orkesteriteoksissaan painottanut soinnin uhkeutta ja kauniina kaartuvia melodialinjoja.

Baladan juuret ovat kesken jääneessä Balada da Lorca -oopperassa, joten 20-minuuttinen kantaatti tarjoaa häivähdyksen siitä, millainen ooppera olisi voinut olla.

Federico García Lorcan Unissakävijäromanssiin perustuva teksti säteilee unenomaisuutta myös Rautavaaran kirjoittamaan musiikkiin. Tätä etäännytettyä vaikutelmaa vielä vahvistaa se, että kuoro laulaa suurimman osan tekstistä. Aina kun tenorisolisti alkaa laulaa, myös musiikin tarkennuspiste siirtyy.

Rautavaara käyttää tätä dramaattista keinoa taitavasti. Se tuo kokonaisuuteen jännitettä, joka epäilemättä toimisi hyvin oopperamusiikissa.

Musiikkitalon kuoro vei tarinaa eteenpäin vakaasti, vaikka alussa korkeat äänet olisivat voineet sopraanoilla ja tenoreilla syttyä irtonaisemminkin. Korkeista äänistä puheen ollen: tenorisolisti Mika Pohjonen latasi lopun huippukohtaan dramaattisen tenorinsa komeimmat sävyt, joiden ansiosta draaman kaari täyttyi hienosti.

Helsingin kaupunginorkesteri on Rautavaaran musiikin keskeinen esittäjä, ja nytkin romanttinen sointi syttyi John Storgårdsin johdolla hienostuneesti. Erityisesti teoksen lopun jousisointi oli vaikuttava.

Heinisen sinfonian sointimaailma on hyvin erilainen. Heininen itse viittaa teoksen olemuksesta puhuessaan Carl Nielsenin kuudennen sinfonian alaotsikkoon Sinfonia semplice, mutta vertailukohtana oli nyt myös toinen kuudes.

Nimittäin Sibeliuksen kuudes, joka on Sibeliuksen sinfoniasarjassa yhtä arvoituksellinen kuin Heinisen omassaan. Storgårdsin ja HKO:n tulkinnassa kaiho kasvoi, kunnes saavutti huippunsa pakahduttavassa codassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat