Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinfonia-vapaa konsertti piristi

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesterin konsertti Musiikkitalossa, joht. Daniel Blendulf, sellosolistina Tuomas Lehto, alttoviulusolistina Ilari Angervo. – Ravel, Tiensuu,
R. Strauss.

Tarjolla oli piristävä konsertti ilman musiikillista sianpotkaa eli germaanista sinfoniaa. Richard Straussin Don Quijote, "Fantastisia muunnelmia ritarillisen luonteisesta teemasta", on nimittäin sinfonisen runon, muunnelmateoksen ja konserton yhdistelmä.

Myötäkiidossa oleva ruotsalaiskapellimestari Daniel Blendulf antoi itsestään erittäin miellyttävän, vahvan ammattitaitoisen vaikutelman. Hän valaisi hyvin Straussin orkesteripolyfonian, antoi sopivasti tilaa eri soittimille ja soitinryhmille, musiikin tilallinen ja tempollinen liike toteutui luontevasti.

Tähän oli Radio-orkesterin etevien muusikoiden helppoa tuoda panoksensa. Soolosellisti Tuomas Lehto soitti mielevän hidalgon osuuden taitavasti ja herkästi ja upposi nimihenkilön uneksintaan antaumuksella. Ilari Angervo esitti Sancho Panzan osuuden paljossa hellästi ja kauniisti, eläytyen sympatialla tomppelin perusihmisyyteen.

Jos Straussin orkestraalinen kuvausvoima on ihailtavaa, Maurice Ravelin Espanjalainen rapsodia häikäisee. Musiikkitalon etuna oli puhaltimien erottelevuus ja myös orkesterituttien voimallisuus. Blendulf teki parhaansa, muttei voinut mitään sille, että täysisointisuus kääntyi helposti kovuudeksi.

seppo sirkka
Jukka Tiensuu
Jukka Tiensuu

Jukka Tiensuu on kekseliäimpiä ja hykerryttävimpiä säveltäjiämme. Teoksen False Memories I–III (2008) osat soitettiin nyt säveltäjän antamaa optiota seuraten takaperoisessa järjestyksessä.

Valinta toimi loistavasti, kun pienistä eleistä pitkiksi köynnöksiksi kasvava Trauma johti lasimaisen hileisen Nostalgyn jälkeen Review-osaan, jossa hoquetus/hikka-tekniikka sekä modernisti vinksahtaneet cakewalk- ja dixieland-sävyt veivät villiin karkeloon ja koko orkesteriin hupaiseen "huh"-hengähdykseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat