Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Värttinä palasi karjalaisille juurilleen

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Freija ja Värttinä Savoyssa.

Yli 30-vuotias Värttinä on vähän kuin isoisän vanha kirves, johon ukki vaihtoi varren ja isä laittoi uuden terän – ja joka on vieläkin oikein hyvä. Aikojen mittaan yhtyeessä on ollut kolmisenkymmentä laulajaa ja soittajaa.

Eipähän ole varsi lahonnut eikä terä tylsynyt. Eikä ihan kaikkea ole vaihdettu. Perustajajäsenistä on jäljellä Mari Kaasinen, joka on kuin varren ja terän yhdistävä naula. Ja naisten yhteislaulu soi yhä korkealta ja kovaa.

Uusinta Viena-levyään varten Värttinä on matkustanut Venäjän puolella Karjalaa imemässä vaikutteita. Se on syntynyt pelkistetyllä ja kokonaan akustisella kokoonpanolla. Taustayhtyeessä oli kolme jäsentä, jotka soittivat viulua, haitaria ja kitaraa.

Tuttua oli myös soittajien lahjakkuus. Tavallaan Värttinä on nyt perinteisempi kuin koskaan. Kaukana ovat läpimurron ajat, jolloin se vei kansanmusiikin rockklubeille ja uusille yleisöille.

Kysyntää riittää edelleen sekä kotona että maailmalla. Savoyssa Värttinä sai innokkaan vastaanoton. Tänä vuonna se on muun muassa kiertänyt Saksaa.

Savoyssa juhli myös Freija sekä uutta Liki-levyään että kymmenvuotisuuttaan. Siinä missä Värttinä ammentaa Karjalan kalevalaisilta laulumailta, Freijan vaikutteet tulevat laajemmalta alueelta, mutta sen ohjelmisto oli kallellaan länteen, Etelä-Pohjanmaalle.

Illan aikana saattoi muodostua käsitys, että meininki on ollut erilainen idässä ja lännessä. Freijan rekilauluissa ja balladeissa rakkaus oli usein traagista, kun taas Värttinän rallatuksissa lempeä nostatettiin ronskisti.

Soitannollisesti Värttinä ja Freija kuulostivat keskenään sangen tasalaatuisilta. Eipä ihme, kun molemmissa soittivat viulisti Lassi Logren ja kitaristi Matti Laitinen.

Freija vetäisi myös mainion version vanhasta iskelmästä Väliaikainen, jossa lauletaan elomme riemusta ja rikkaudesta sekä rinnassa riehuvasta rakkaudesta. Se sopi molempien yhtyeiden musiikin luonnehdintaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat