Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jazzlaulaja Dianne Reeves loi lavalle taianomaisen tunnelman – kuin kaikki syntyisi hetkessä

Kulttuuri
 
Dianne Reeves kuulostaa itseltään mitä tahansa hän tulkitseekin.
Dianne Reeves kuulostaa itseltään mitä tahansa hän tulkitseekin.
Arvio: konsertti
Dianne Reeves ja trio Finlandia-talossa.

Viime keväänä levystään jo viidennen Grammy-palkintonsa saanut jazzlaulaja Dianne Reeves on saavuttanut sellaisen musiikillisen pisteen, jossa voi tulkita melkein mitä tahansa, ja kuulostaa silti aina itseltään.

Reevesin, 58, kutsuminen laulajaksi tuntuukin typistävältä aliarvioimiselta, sillä hän on ennen kaikkea yksi yhtyeen täysiveroisista jäsenistä – jopa silloin, kun esittelee omana hauskana ohjelmanumeronaan muut muusikot.

Tosin hän ei välttämättä tarvitse edes yhtyettä.

Finlandia-talon sunnuntai-iltaisessa konsertissa kaikkein pysäyttävimpiä olivat ne pelkistetyimmät hetket, joissa Reeves esiintyi kahdestaan joko kitaristi Romero Lubambon, basisti Reginald Vealin tai rumpali Terreon Gullyn kanssa.

Silti ei tuntunut hetkeäkään siltä, että myötäelävä Reeves olisi yrittänyt itsetarkoituksellisesti hämmentää tai häikäistä kyvyillään: ketteryydellä, tyylitajulla, virheettömyydellä, venyvyydellä tai äänialalla. Hän loi harhan, että kaikki syntyi taianomaisesti hetkessä, vaikka puoleentoista tuntiin mahtuneet yhdeksän kappaletta ovat kuuluneet hänen ohjelmistoonsa jo pitkään.

Tavallaan ne olivatkin sivuseikka, vaikka Reeves on korostanut paljon esittämiensä tekstien ja tarinoiden merkitystä.

Konsertin avannut laulaja Stevie Nicksin säveltämä ja sanoittama ihmissuhteinen Dreams oli tästä soulahtavalla ja ytimekkäällä tulkinnallaan hyvä esimerkki, vaikka ei ymmärrettävästi vielä huippujen huippu. Poprockyhtye Fleetwood Mac levytti kappaleen vuonna 1976.

Reeves on levyttänyt jo oman osansa varsinaisia jazzstandardeja ja esittää niitä nykyään suhteellisen vähän. Tai vähintään hän tekee niistä täysin omiaan, vertailukohdat häivyttäen.

Konsertin päättänyt Love Is Here to Stay kääntyi kvartetin käsittelyssä brasilialaiseksi bossanovaksi, kuten muutama muu kappale, joissa solistina vaikutti kitaristi Lubambo.

Hetkeen tarttuvana improvisoijana ylivertainen oli kautta konsertin silti Reeves, jonka omassa sanattomassa kymmenminuuttisessa Tangossa pyörähdettiin melko monessa maassa ja monessa tyylissä. Mutta hänen taidoillaan tarinointiin ei tarvita edes sanoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat