Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

RSO ja Lintu jatkoivat musiikkikoulutuksen sadonkorjuuta

Saman ikäpolven suomalaiskapellimestarit tekevät merkkitekoja lähes viikoittain

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Stephen Hough, piano ja Hannu Lintu, kapellimestari. – Zimmermann, Beethoven, Brahms.

Pääkaupunkiseudun orkesterit ovat viime aikoina tarjoilleet sen verran huikeaa soittoa, että voi vain kiittää ja ihmetellä.

Huomattavaa on, että parhaissa konserteissa kapellimestareina ovat olleet saman ikäpolven eli noin viisikymppisten suomalaiskapellimestarien kovimmat nimet. Nyt korjataan menneiden vuosikymmenien musiikkikoulutuksen satoa. Susanna Mälkki teki äskettäin innostavaa työtä tulevan orkesterinsa HKO:n kanssa, sen nykyinen ylikapellimestari John Storgårds taas vieraili menestyksekkäästi Tapiola Sinfoniettan edessä.

Nyt oli Hannu Linnun vuoro. Hän on tehnyt pitkäjänteistä työtä Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja tehnyt erinomaisia levytyksiä 1900-luvun musiikin klassikoista. Siihen kategoriaan on luokiteltavissa nyt konsertin aloittanut Bernd Alois Zimmermannin Photoptosis, jossa RSO ja Lintu loistivat perinteisillä vahvuuksillaan: soinnin analyyttisellä läpivalaisulla ja kokonaiskaaren rakentamisella.

Koko konsertin ohjelma olisi kyllä voinut olla luontevampikin. Zimmermannin vahvat eleet söivät tehoa heti perään kuullulta Ludwig van Beethovenin ensimmäiseltä pianokonsertolta.

Lintu ja RSO taitavat toki myös klassisen sointikulttuurin, mikä oli ilmeistä jo jousiston alkutahdeista. Brittipianisti Stephen Hough tarjosi hillityn ja tasapainoisen tulkinnan, joka tietenkin sopii mainiosti C-duurikonserttoon, samoin kuin hänen kuulas pianosointinsa ja sujuva tekniikkansa.

Viime aikoina on käynyt erityisen selväksi myös pääkaupunkiseudun orkesterien puhaltajien korkea taso. Beethovenin hitaassa osassa loisti Houghin ohella RSO:n sooloklarinetisti Christoffer Sundqvist.

Varsinaista puhallinten juhlaa oli kuitenkin Johannes Brahmsin toinen sinfonia. Näin tarkkaa, varmaa ja hyväsointista soittoa kuuntelee mielikseen. Hannu Lintu oli puunannut Brahmsin paksut soinnit hyvään balanssiin. Jousiston sointikin säilytti syvyytensä ja elastisuutensa myös kovemmilla äänenvoimakkuuksilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat