Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hannu Pohjannoron vokaaliteokset laajentavat modernistin säveltäjäkuvaa

Hannu Pohjannoro paneutuu musiikissaan yksityiskohtiin

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Hannu Pohjannoron sävellyskonsertti Musiikkitalon Camerata-salissa. Tampere Raw ja Osuma Ensemble sekä Petri Antikainen, bassobaritoni ja Tuuli Lindeberg, sopraano.

Ensimmäinen teos Hannu Pohjannoron sävellyskonsertissa ei tarjonnut suuria mullistuksia hänen säveltäjäkuvaansa: images, hommages (2010–2011) on sarja tarkalla kädellä ja yksityiskohtiin paneutuen kirjoitettuja modernistisia kamariyhtyekappaleita.

Niissä Pohjannoro tekee lyhyet impressiot yhdestätoista kuvataiteilijasta ja kirjailijasta webernmäisellä sanonnan tiiviydellä. Tyypillisesti yksi osa kestää puolesta minuutista kokonaiseen minuuttiin. Josef Albersiin paneutuva osa on yhden minuutin ja 45 sekunnin kestollaan jo pitkä rupeama.

Heti konsertin toisesta teoksesta alkaen säveltäjäkuva alkoi kuitenkin laajentua. 2000-luvun edetessä Pohjannoro on säveltänyt yhä enemmän vokaaliteoksia, ja nyt konsertin molemmat kantaesitykset olivat laulusarjoja.

kuin kaiverrettu maailman merkki (2014–2015) – Pohjannoro kirjoittaa kaikkien teostensa nimet pienillä kirjaimilla – on Jyrki Pellisen runoihin sävelletty seitsemänosainen sarja bassobaritonille, pianolle, sellolle ja bassoklarinetille. Koko teos alkoi komeasti sellon, bassoklarinetin ja pianon matalalla rouhinnalla, mutta kokoonpanon ongelmallisuus kävi pian ilmeiseksi.

Kaikki soittimet, varsinkin bassoklarinetti ja sello, ovat omimmillaan suunnilleen samoilla taajuuksilla kuin bassobaritonilaulajakin, joten ei ollut suuri yllätys, ettei Petri Antikaisen laulamasta tekstistä saanut kovin helposti selvää. Sarjan seitsemän laulua Pohjannoro on kyllä taitavasti sommitellut sopusuhtaiseksi kokonaisuudeksi.

Siihen verrattuna konsertin toinen kantaesitetty teos maailma on kartta (2015) on olemukseltaan lähes käänteinen. Sopraanolle ja jousikvartetille sävelletyssä laajassa teoksessa ei ollut ongelmia tekstin selkeyden suhteen, varsinkin kun kantaesityksessä lauloi Tuuli Lindeberg totutun puhtaalla äänellään.

Noin neljäkymmentä minuuttia kestävässä teoksessa Jouni Inkalan loistavat runot fokusoivat ensiluokkaisesti musiikin yksityiskohtaisuutta ja luovat laajaa kaarta. Mutta en ole aivan varma, riittääkö itse musiikin jännite aivan näin pitkän teoksen loppuun asti. Joka tapauksessa varsinkin teoksen alkupuolella on vaikuttavia jaksoja, kuten Muusat I -osan kaleidoskooppimainen jatkumo.

Konsertin vanhinta musiikkia edusti kymmenen vuoden takainen time exposures lyömäsoitinkvartetille. Siinä ritualistiset rytmit hakeutuivat alun rymistelystä jatkuvasti yhä sisäistyneempiä sävyjä kohti. Osuma Ensemblen lyömäsoittajat soittivat tarkasti ja värikkäästi, ja samaa voi sanoa Tampere Raw -kamariyhtyeen muusikoista konsertin muissa teoksissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat