Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oopperaluokka esittelee ranskalaisen musiikin kaksi puolta

Sibelius-Akatemian oopperassa kuullaan fantasiaooppera ja kabareelauluja

Kulttuuri
 
Arvio: ooppera
Sibelius-Akatemian oopperan Yön kasvot Musiikkitalon Sonore-salissa. Sibelius-Akatemian oopperan orkesteri ja kuoro sekä Tanssivintti-kollektiivin tanssijat. Musiikinjohto Markus Lehtinen, ohjaus ja koreografia Reija Wäre ja Martina Roos, kuoromestari Iida Antola. Kristian Attila, piano, Harri Kuusijärvi, harmonikka ja Khoa-Nam Nguyen, viulu. Rooleissa Erica Back, Tuuri Dede, Elizabeth Paavel, Johanna Engelbarth, Saara Kiiveri, Laura Mäkitalo, Toomas Kolk, Robert Näse, Jinhun Lee ja Juho Punkeri.

Sibelius-Akatemian oopperan Yön kasvot -esitys on oopperaluokan 2013 aloittaneiden maisteriopiskelijoiden viimeinen tuotanto, ja siinä he pääsevät ranskalaisen musiikin maailmaan, otettuaan aiemmissa esityksissään tuntumaa Mozartiin, Rossiniin ja Ahoon. Koulutuksessa siis on keskitytty eri vuosisatojen ja maiden oopperaperinteeseen, 1700-luvun Itävallasta 2000-luvun Suomeen.

Yön kasvojen lähtökohta on Maurice Ravelin pienoisooppera L'enfant et les sortilèges eli Lumottu lapsi, mutta koska se kestää vain noin 45 minuuttia, sen jatkoksi opiskelijat esittävät väliajan jälkeen laajan valikoiman ranskalaista laulumusiikkia 1800- ja 1900-luvuilta.

Esityksen kaksi puolta ovat luonteeltaan täysin erilaisia. Reija Wäreen ohjaamassa Ravelin fantasiaoopperassa tarinan rungon muodostaa kurittoman lapsen kiukuttelu ja henkinen kasvu. Sen jälkeen kuultavista lauluista ohjaaja Martina Roos on puolestaan laatinut kabareemaisen draamakokonaisuuden. Siinä nähdään muistumia Lumotusta lapsesta, mutta sisällöllisesti ollaan aikuisten ympäristössä raha- ja rakkaushuolineen.

Ravelin oopperassakin varsinainen kehystarina on kuitenkin lopulta vain hyvä syy keskittyä itse pääasiaan eli fantasianomaisten tapahtumien kavalkadiin. Lapsi nimittäin alkaa kokea kummia, kun hänen kaltoin kohtelemansa tavarat ja eläimet käyvätkin vastaiskuun. Huonekalut alkavat puhua, numerot hyppäävät esiin laskentokirjasta, samoin viisarit kellosta.

Kaikki nämä tapahtumat antavat runsaasti visuaalisia mahdollisuuksia, eivätkä ohjaaja Reija Wäre, lavastaja Markku Pätilä, puvustaja Pia Lasonen ja projisointisuunnittelija Jenni Valorinta jätä niitä käyttämättä. Erityisen tyylikkäitä ovat Valorinnan laatimat videoprojisoinnit, jotka toimivat lavasteina siinä missä varsinaiset fyysiset esineetkin. Tanssivintti-kollektiivin tanssijat tuovat kokonaisuuteen hyvää liikettä.

Lumotun lapsen tarinan fantasia-ainekset heijastuvat myös Ravelin kirjoittamassa musiikissa. Siksi se on haastava myös oopperaorkesterille ja kuorolle. Markus Lehtisen johdolla musiikki eteni varmasti. Toki vahvemmallekin karakterisoinnille olisi ollut tilaa, esimerkiksi teepannun ja -kupin musiikin jazzsävyjen ja itämaisen eksotiikan vuorottelussa.

Oopperaluokan laulajista on kahden vuoden aikana muodostunut ilmeisen toimiva ensemble, ja laulajina he kehittyvät jatkuvasti. Lumotun lapsen pääroolissa mezzosopraano Erica Back eläytyi ja lauloi hyvin. Useimmilla muilla laulajilla oli ainakin kaksi roolia, joillakin kolmekin, ja he osoittivat rooleissaan niin taitoa kuin muuntautumiskykyäkin.

Suurempia tunteita kaikki laulajat pääsivät tulkitsemaan väliajan jälkeisessä lauluosuudessa, jonka huippukohdista mainittakoon Juho Punkerin Saint-Saëns -tulkinnat, Elizabeth Paavelin Poulenc-numero La dame de Monte Carlo ja Tuuri Deden Weill -tulkinnat. Heidän tukenaan musisoivat luotettavasti pianisti Kristian Attila, harmonikansoittaja Harri Kuusijärvi ja viulisti Khoa-Nam Nguyen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat