Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HKO soi alakuloa ja hehkui sointimagiaa

Kulttuuri
 
Olli Mustonen
Olli Mustonen
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Olli Mustonen, kapellimestari, Nicholas Daniel, oboe. – Štšedrin, Martinu, Rimski-Korsakov.

Jos rakastaa Tšehovin novelleja, ei voi olla mieltymättä venäläisen Rodion Štšedrinin teokseen Musiikkia jousille, kahdelle oboelle, kahdelle käyrätorvelle ja celestalle. Se on sarja baletista Nainen ja sylikoira, joka pohjautuu Tšehovin novelliin.

Olli Mustonen tuntuu rakastavan ystävänsä Štšedrinin musiikkia. Rakkautta tarvitaankin, jotta sarjan eroottisesti kalvava, alakuloinen puolihämärä heräisi eloon ja värähtelisi. Vaikutus voisi olla hieman pitkästyttäväkin.

Samat tunneaallot, -kuohut ja tunteiden riitasoinnut kiersivät kehää paikallaan pysyen. Oboet, käyrätorvet ja erityisesti celesta synnyttivät näkymään sadunomaisen taikaikkunan, kurkistuksen haaveiden maailmaan.

Paljon mitään ei tuntunut tapahtuvan, mutta juuri tämän lyyris-romanttisen pysähtyneisyyden Mustonen ja HKO saivat kuulostamaan niin kiehtovan tshehovlaiselta.

Tšekki Bohuslav Martinun lyhyessä ja riemukkaassa oboekonsertossa tapahtui sitä enemmän. Alun riehakkaista valssirytmeistä lähtien musiikki meni ensiosassa useimmiten kovaa vauhtia eteenpäin. Finaalissa meno oli vieläkin hurjempaa. Räiskyvänä ja iloisena rytmimoottorina oli Emil Holmströmin soittama flyygeli.

Englantilainen oboetaituri Nicholas Daniel puhalsi ja puhkui soittimestaan pastoraalisia tunnelmia sekä naama punaisena hengästyttävän nopeaa luritteluleikkiä ja lystikästä taiturihyppelyä. Oboen ääni vaihteli rauhallisesta huhuilusta villiin ujellukseen ja lämpöiseen pyöreyteen.

HKO:hon Mustosella oli sytyttävä vaikutus. Päätösnumerona oli Rimski-Korsakovin tuttu Šeherazade-sarja, joka aaltoili ja kuohui mahtavan värikkäästi ja aistillisesti. Konserttimestari Pekka Kauppisen viulusoolot olivat niin solakan elegantteja kuin toivoa saattoi.

Sporttisesti huitovalla, mutta tarkasti iskuttavalla johtamistekniikallaan Mustonen loihti maagisesti hehkuvan venäläis-orientaalisen musiikkisadun yleisön suureksi iloksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat