Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

The Fanatic IV soitti liki täydellistä rock'n'rollia

Kulttuuri
 
The Fanatic IV:n Kekka Uitto (edessä) ja Pekka Laine.
The Fanatic IV:n Kekka Uitto (edessä) ja Pekka Laine.
Arvio: konsertti
The Fanatic IV Juttutuvassa

Muun muassa The Hypnomenin, Nieminen & Litmanen -duon sekä Mike Bell & The Belltonesin jäsenistä koostuva The Fanatic IV paljastui levynjulkaisukeikallaan ainutlaatuiseksi tapaukseksi. Mieleen ei tule toista yhtyettä, joka kyntäisi samaa musiikillista peltoa: 1950-luvun rock'n'rollin ja The Beatlesin välistä "harmaata vyöhykettä".

Noin vuosien 1959 ja 1962 välistä pätkää pidetään yleisesti siloposkipoppareiden aikakautena, mutta laulaja-kitaristi Kekka Uitto, soolokitaristi Pekka Laine, basisti Miikka Siira ja rumpali Jupe Litmanen tietävät paremmin.

Valtavirran levyteollisuuden ulkopuolella luotiin noina vuosina myös kokeilevaa, avaruudellista surf-soundia ja rapsakkaa autotallirockia, tuon ajan amerikkalaista indierockia, josta ihmenelikko kauhoi kasaan tasapuolisesti niin omista kuin lainakappaleista koostuneen intensiivisen rock'n'roll-ilotulituksen.

Fanaticilla on vahvuuksia vähintään yhtä paljon kuin jäseniä.

Puhtaasti, mutta vahvasti eläytyen laulaneen Uiton stoalaisen itsevarma lavaolemus oli yhdistelmä rockabilly-kukkoa ja huoletonta huuliveikkoa. Hän oli se karismaattinen kapellimestari, jonka määräämän tahdin varassa kitaristi Laine maalasi isolla pensselillä yhtyeen soinnillista kanvaasia, joka ulottui aina litimäristä surf-juoksutuksista rouheiden garage-riffien kautta näppäriin rockabilly-licksehin.

Siiran ja Litmasen rytminen sokkeli oli samaan aikaan sekä elastisen joustava että pomminkestävä.

Ryhmän ilmeisen esikuva on teksasilais-kalifornialainen, nuorena kuollut Bobby Fuller, jonka tuotannossa yhdistyi Buddy Hollyn popmelodisuus surf-soundeihin ja jonkinlaiseen esi-beatiin. Siinä missä Fullerille tyylipalapelin rajapinnoilla ratsastaminen lienee ollut enemmän tai vähemmän tahatonta, Fanatic IV sommitteli pastissinsa täysin tietoisesti, mutta suurella sydämellä.

Tyylipalettinsa puitteissa The Fanatic IV alkaakin olla livenä jo niin lähellä täydellisyyttä, että herää kysymys: koska osa rock'n'rollin viehätystä piilee aina musiikin epätäydellisyydessä, mihin ihmenelikko voi tästä enää edetä?

Toivottavasti ainakin entistä suurempien yleisöjen eteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat