Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Skrjabinin konsertto nosti pianisti Johannes Piirron liitelemään

Kulttuuri
 
Christian Westerback HS
Johannes Piirto
Johannes Piirto Kuva: Christian Westerback HS
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Fabien Gabel, kapellimestari, Johannes Piirto, piano. – Skrjabin, Strauss.

Venäläinen Aleksandr Skrjabin (1872–1915) oli megalomaaninen mystikko. Hän julisti: "Olen mahtavan taivaallisen harmonian taikuri. Rakkauden voimalla luon elämän kevään."

1890-luvulla astraalinen kutsumus ei ollut vielä kirkastunut Skrjabinille. HKO:n konsertin alkupuolella oli ohjelmassa kaksi Skrjabinin nuoruudenteosta: Rêverie (1898) ja pianokonsertto (1896). Ne ovat miellyttävää myöhäisromanttista, kaihoisan melodista viihdettä. Rahmaninov -sukulaisuus on ilmeistä.

Pianokonsertto, Don Juan, Intermezzo-välisoittoja

Säveltäjä: Skrjabin, Strauss

Esittäjä: Helsingin kaupunginorkesteri, Fabien Gabel, Johannes Piirto

Paikka: Musiikkitalo

Laji: klassinen, Skrjabin, Strauss

Pianokonsertossa tulee ilmi Skrjabinin ekstaasialttius. Nuori Johannes Piirto pääsi siinä loistamaan vauhdikkaalla taituruudellaan. Hänen sormensa liitelivät briljantisti ja runollisesti pitkin klaviatuuria ja irrottivat koskettimista täyteläisiä akordivyörytyksiä.

Richard Straussin Don Juan -sävelrunossa ranskalainen Fabien Gabel sai parhaan tilaisuuden osoittaa kapellimestarinkykynsä.

Uransa orkesteritrumpetistina aloittanut Gabel tekee tarkkaa työtä ja johtaa suurin ja sulavin, tarpeen vaatiessa myös tulisesti iskevin liikkein.

Gabel innosti orkesterin komeaan ja värikkäästi kuohuvaan lennokkuuteen, joskaan Don Juanin eroottinen elämänhurma ei vielä piehtaroinut aistillisesti, vaan jäi hiukan viileäksi.

HKO soitti hyvin taidokkaasti ja iskuvalmiisti. Tarvittaisiin pieni vapauttava loikka ylöspäin, niin se olisi kohta korkeimmalla virtuoositasolla.

Konsertti päättyi humoristisen arkisissa merkeissä neljään Straussin Intermezzo-oopperan välisoittoon.

Vitsikkään banaali Intermezzo-ooppera kertoo epäsuorasti Straussin kotielämästä ja hänen suhteestaan hankaluudestaan ja tuittupäisyydestään kuuluisaan Pauline -puolisoon.

Huvittavaa, että hellimmät sävelet kuullaan Pelipöydässä-musiikissa. Strauss rakasti skat-korttipeliä, jonka parissa hän rentoutui ja pääsi pakoon oikuttelevaa vaimoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat