Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekka Kuusisto teki Sibeliuksestakin pelimannin

Kansanmusiikin ja viulukonserton yhdistelmä hätkähdytti hienosti

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Tapiola Sinfonietta, viulisti-johtaja Pekka Kuusisto sekä Aili, Alina, Mauno Järvelä viulu, Esko Järvelä harmoni ja Ilona Korhonen, runonlaulu. – Trad, Sibelius.
Sami Kero HS
Pekka Kuusisto toimi viulisti-johtajana ilman kapellimestaria.
Pekka Kuusisto toimi viulisti-johtajana ilman kapellimestaria.

Viulisti Pekka Kuusisto on jo vuosia puhunut kansanmusiikin ja Jean Sibeliuksen viulukonserton yhteyksistä. Hän toi elementit samaan konserttiin ensin Ruotsissa Svenska kammarorkesterin kanssa ja tällä viikolla Järvenpäässä ja Porvoossa Tapiola Sinfoniettan kanssa.

Sibelius & Pelimannit -konsertin aloitti Mauno, Aili ja Alina Järvelän viulunsoitto sekä Esko Järvelän lantiota pyörittävä urkuharmonin tämmäys ellei peräti groove.

Myös Tapiola Sinfoniettan konserttimestari Janne Nisonen ja Kuusisto itse osallistuivat osaan kansanmusiikkinumeroista, jotka vaihtelivat Johannes Järvelältä muistiinmerkityistä kansansävelmistä uusmaalaiseen pelimannimusiikkiin.

Hyvänä jatkona kuultiin Pehr Henrik Nordgrenin Pelimannimuotokuvia, joissa klassisen musiikin käsityötaidon omaava hieno säveltäjä työsti kansanmusiikkiaineksista vaikuttavan ja hauskan jousiorkesterisarjan.

Väliajan jälkeen koettiin uusi elämys: runonlaulaja Ilona Korhonen lauloi Kullervon tarinaa intensiivisesti, ja vaikka runonlaulu ei perustu duuri-molli-tonaalisuuteen, hän lauloi säveliä, jotka helposti yhdistyivät d-mollissa alkavaan Sibeliuksen viulukonserttoon.

Olikin huikea elämys, kun kesken runonlaulun Tapiola Sinfonietta ja Pekka Kuusisto astelivat paikoilleen ja orkesteri aloitti f- ja a-sävelillä konserton. Valitettavasti vain Ilona Korhosen kävely pois lavalta käynnisti pienet väliaplodit, vaikka saumatonta siirtymää selvästi haettiin.

Läpytysten hämillisesti vaiettua alkoi kiehtova ja omaperäinen matka halki umpitutun konserton.

Viulisti-johtajana ilman kapellimestaria toiminut Kuusisto korosti temponvaihteluja varsinkin ensimmäisessä osassa, kuten Sibeliuksen elinaikaan tapahtui nykyistä enemmän. Jos karakteri muuttui, tempokin sai muuttua musiikin mukana, vaikka tätä ei aina partituuriin ole merkittykään.

Kuusisto haki myös samaa keinuvaa svengiä, jonka Esko Järvelä oli konsertin alussa saanut kansansävelmiin.

Hidas osa ei ollut yhtä ehjä kuin 20 vuotta sitten, mutta ideat kiinnostivat kovin. Pekka Kuusiston "pekkamaisuuksiin" – hän on ja hänen pitääkin olla persoonallisuus – yhdistyivät myös uuden kriittisen edition tuomat pienet tarkennukset esitysmerkintöihin.

Finaali oli tarpeeksi ripeä ja täynnä omaperäistä fraseerausta. Kaikki ei vielä ollut aivan kohdallaan, koska tätä konserttoa on aika vaikea saada toimimaan ilman erillistä kapellimestaria. Mutta jos palaset osuvat täydellisesti paikoilleen seuraavana päivänä aloitetussa levytyksessä näiden hienojen ideoiden mukaisesti, saamme kansainvälisesti taatusti kiistellyn, mutta tavattoman elävän ja kiinnostavan äänilevyn.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat