Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

RSO antoi parastaan Lutoslawskin parissa

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen HS
Hannu Lintu
Hannu Lintu Kuva: Heidi Piiroinen HS
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Akiko Suwanai, viulu ja Hannu Lintu, kapellimestari. – Haydn, Stravinsky, Lutoslawski.

Radion sinfoniaorkesteri ja kapellimestari Hannu Lintu jatkoivat loistokkaasti 1900-luvun lopun merkkiteosten luotaamista esittämällä Witold Lutoslawskin kolmannen sinfonian. Juuri tämänkaltaisten teosten kanssa RSO ja Lintu ovat parhaimmillaan: heidän analyyttinen sointikulttuurinsa tekee monimutkaisistakin tekstuureista ihailtavan selkeitä ja johdonmukaisia.

Näin myös Lutoslawskin orkesterikudoksissa, joissa on usein aleatorisesta kontrapunktista syntyvää tarkoituksellista epätarkkuutta. Siinä säveltasot ja rytmit ovat kyllä suhteellisen tarkkaan määriteltyjä, mutta soittajien ei ole määrä soittaa niitä tarkassa synkronissa toistensa kanssa. Näin syntyy monitahoisia sointiryppäitä, jotka kuitenkin pysyvät kapellimestarin hallinnassa.

Vuonna 1983 valmistunut sinfonia on kuin jännitysnäytelmä, joka RSO:n ja Linnun tulkinnassa piti otteessaan alusta loppuun ja kasvatti jatkuvasti kierroksia.

Igor Stravinskyn viulukonserton (1931) dramaturgiaa voisi pitää päinvastaisena. Jos Lutoslawski sinfoniassaan tähtää koko ajan teoksen loppuun, Stravinskylla jokainen konserton neljästä osasta alkaa samalla soinnulla ja lähtee sitten eri suuntiin.

Stravinskyn konsertossa syntyy kutkuttavaa jännitettä sinänsä asiallisen sävelkielen ja sen alla vellovan tunteellisuuden välille. Samanlaisen tulkinnan voi tehdä monista muistakin Stravinskyn uusklassisen kauden teoksista, mutta viulukonsertossa se tuntuu korostuvan, johtuen kai yhtäältä soolosoittimen luonteesta, jonka perinnössä on mukana romanttisten konserttojen tunteen palo ja toisaalta Stravinskyn orkestroinnista, jossa puhaltimet usein tikuttavat hillitysti solistin taustalla.

Viulisti Akiko Suwanai soitti soolo-osuuden hienostuneesti ja tarkasti, käyttäen oivallisesti hyväksi Stradivariuksensa sointimahdollisuuksia. Tämä Delfiini-nimellä tunnettu Stradivarius kuului aikoinaan Jascha Heifetzille, ja soitin on Suwanain käytössä hyvissä käsissä.

Jos Lutoslawskissa tähdättiin loppuun ja Stravinskyssa alkuun, niin alkusoittona kuullussa Haydnin sinfoniassa nro 86 parasta oli keskikohta. Nimittäin hitaassa Capriccio-osassa Lintu ja RSO tavoittivat hienon pysähtyneen ja yöllisen tunnelman, ja menuetissakin kuultiin kiehtovan arvokasta ja painokasta askellusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat