Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emo Ensemblen syntymäpäiväjuhlat veivät äärettömän äärelle

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
Kaisa Rautaheimo HS
Pasi Hyökki
Pasi Hyökki Kuva: Kaisa Rautaheimo HS
Arvio: konsertti
Emo Ensemble Tapiolasalissa Espoon kulttuurikeskuksessa, joht. Pasi Hyökki. – Rautavaara, Aunu, Takolander.

"Suomalaiselle kansanluonteelle ominainen tietty häveliäisyys ja kaiken pateettisen ironinen vierastaminen on etsinyt peitettyjä muotoja myyttisen rituaalin toteuttamiseen. Yksi peitetoiminto on ollut kuorolaulu, jonka suosio ylittynee vain Virossa", kirjoittaa säveltäjä Einojuhani Rautavaara esseekokoelmassaan Mieltymyksestä äärettömään.

Suomalaisista kuoroista yksi kiinnostavimmista on nuori ja ennakkoluuloton Emo Ensemble, joka viettää tänä vuonna 15-vuotisjuhliaan. Perjantaina oli pääpäivä, kun kuoro konsertoi Tapiolasalissa perustajansa Pasi Hyökin johdolla.

Vaativasta ja taiten toteutetusta ohjelmistosta on turha hakea varsinaista punaista lankaa. Se oli kuin synttärikutsujen Spotify-lista – tärkeintä on, että mahdollisimman monen lempikappale mahtui mukaan.

Ensimmäisellä puoliajalla kuultiin muun muassa kaksi kantaesitystä. Ensimmäinen niistä oli kiinnostavia harmonisia ratkaisuja sisältänyt kolmiosainen Ilkka Aunun Uuno Kailaan runoihin säveltämä Pyramiidilaulu. Aunu on kuoron jäsen.

Toinen kantaesityskappale oli kuorossa aikoinaan laulaneen Tomas Takolanderin Sobriedad, joka on sävelletty Uruguayn entisen presidentin José Mujican haastattelun pohjalta.

Mujica on tunnettu "maailman nöyrimpänä presidenttinä", joka asui presidenttiaikanaankin vanhassa talossaan ja ajeli vanhalla autollaan. Takolanderin lattarimaisen svengaava teos keskustelee aihepiiriltään suoria poliittisia viestejä kaihtamattomien nykysäveltäjien, kuten Brett Deanin, kanssa.

Illan massiivisin ja maagisin teos oli toisen puoliajan aloittanut Einojuhani Rautavaaran Katedralen, jonka Emo Ensemble on myös levyttänyt. Edith Södergranin runoista yhdistelemällä syntynyt kappale alkoi naisten aaltomaisella laululla Tapiolasalin molemmilta reunoilta. Vaikka suurin osa teoksesta laulettiin lavalta, alun asetelma muistutti, että musiikki ei ole esitys vaan tila vailla rajoja.

Hauskasti ja ehkä hieman vahingossa Rautavaaran kanssa keskusteli Sibelius-sävellyskilpailussa menestynyt, sinfonisia sävyjä sisältänyt Chang Yingzhongin upea Himalaya. Katedralenissa viitataan äärettömään iltaan Himalajan ympärillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat