Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

The Sonics ei tarvitse eläketasoitusta

Kulttuuri
 
Merril Sutton
The Sonics on säilyttänyt iskuvoimansa ajan kulumisesta huolimatta.
The Sonics on säilyttänyt iskuvoimansa ajan kulumisesta huolimatta. Kuva: Merril Sutton

Konsertti The Sonics Tavastialla maanantaina

Uudella urakierroksellaan porskuttava garagerock-legenda The Sonics ei ole valinnut helpointa tietä.

Esittäjä: The Sonics

Paikka: Tavastia

The Sonicsin hurja maine ei johdu pelkästään 1960-luvun puolivälin kappaleidensa, kuten The Witchin, Psychon ja Strychninen aikakaudelleen poikkeuksellisista aiheista ja väkivaltaisesta rock-soundista.

Kuten The Sonicsin tänä vuonna ilmestynyt uusi albumi This Is The Sonics muistuttaa, yhtye ei edelleenkään soita vanhusten tai koko perheen musiikkia. Isoääninen ja aggressiivinen rock vaatii esittäjiltään fyysisyyttä ja hapenottokykyä.

Kuinka moinen sujui eläkeiän jo ylittäneiltä saksofonisti Rob Lindiltä, laulaja-kosketinsoittaja Jerry ”Gerry” Roslielta sekä yhtyeen vuonna 1960 perustaneelta kitartisti Larry Parypalta?

Hämmentävän hyvin. Asiassa auttoi, että viisihenkisen kokoonpanon muut jäsenet, rumpali Dusty Watson ja basisti Freddie Dennis, ovat sukupolvea nuorempaa kaliiberia.

Käytännössä tämä tarkoitti, että kaksikon voimalla pumpannutta alapäätä annosteltiin välillä vähän liiankin pintaan. Tärkeintä lienee ollut koko kropassa jytisevän äänivallin ylläpitäminen läpi keikan, ja siinä onnistuttiin.

Kurkun päätä kurittavasta Little Richard -ulvonnasta ihailtavasti suoriutunut Dennis myös paikkasi laulajana Roslieta aina kun tilanne vaati. Mutta aivan poikkeukselliseksi seitsemänkymppiseksi voimapesäksi jälkimmäinenkin paljastui.

Mitä pitemmälle keikka eteni, sitä jäntevämmin vanhan miehen äänijänteistä irtosi levyiltä tuttu veret seisauttava kirkuminen.

Seattlen liepeiltä Tacomasta kotoisin olevan The Sonicsin nyky-status perustuu siihen, että yhtye on rockin historiankirjoituksessa tapetoitu niin kotiseutunsa myöhemmän grunge-aallon kuin laajemmin koko punkin henkiseksi oppi- ja esi-isäksi.

Tulkinta on oikea, kunhan paino säilytetään sanalla henkinen.

Tavastian reilun tunnin pituinen rykäisy osoitti, että musiikillisesti The Sonics on pohjimmiltaan testosteronitynnyrissä huljautettu valkoinen rhythm’n’blues -kombo, jonka toinen jalka on 1950-luvun mustassa rock’n’rollissa ja toinen seuraavan vuosikymmenen alun The Rolling Stonesin puberteettisessa pahistelussa.

Vaikutelmaa vahvisti varsinkin kokoonpanon showmieheksi paljastuneen Lindin frat-rockisti tuutannut saksofoni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat