Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laura Mvulan taidesoul oli suurta ja pehmeää

Kulttuuri
 
Luke MacGregor / Reuters
Laura Mvula
Laura Mvula Kuva: Luke MacGregor / Reuters

Konsertti Laura Mvula, UMO, Helsingin kaupunginorkesteri ja Ahjo Ensemble Musiikkitalossa

Brittiläinen laulaja ja lauluntekijä Laura Mvula on kerännyt kotimaassaan lyhyessä ajassa arvostusta. Suomessa hänen esikoislevynsä jäi pari vuotta sitten lähes kokonaan vaille huomiota, mutta yllättäen hänen ensimmäinen esiintymisensä Suomessa oli loppuunmyyty.

Nimi: Laura Mvula

Laji: Pop- ja rockmusiikki

Esittäjä: Laura Mvula

Paikka: Musiikkitalo

Mvulan hienostunut, soulia, poppia, jazzia ja klassista musiikkia risteyttävä tyyli puhuttelee varmasti monenlaista yleisöä, mutta täydelle katsomolle voi löytyä selitys myös massiivisesta tuotannosta.

Huipputason sinfoniaorkesterin, big bandin ja kuoron yhteisiä esityksiä näkee harvemmin, oli solistina kuka tahansa.

Laura Mvulalle konserttiareenat ovat tulleet tutuiksi, sillä hän on esiintynyt ja levyttänyt viime aikoina hollantilaisen Metropole Orkestin kanssa, ja Metropole-kapellimestari Jules Buckley johti myös Musiikkitalon konserttia.

Pop- ja rockartistien yhteistyö suurten orkesterien kanssa johtaa joskus hengettömiin kompromisseihin, mutta Mvulan Sing to the Moon -albumi oli jo alkuperäisversiona orkestroitua fuusiomusiikkia, ja Metropole Orkestin kanssa levytetyn liveversion sovitukset eivät sinänsä poikenneet paljon studioversiosta.

HKO:n, UMO:n ja Ahjo-kuoron tulkinnassa soittajia ja laulajia oli kuitenkin yli kaksi kertaa enemmän kuin Metropolessa. Se näytti tyrmäävältä ja kuulostikin, ainakin välillä.

Pääsääntöisesti sointi oli komeinta silloin kun soitettiin hiljaa. Volyymin noustessa kuoro hävisi ensin, ja pian myös Martijn Vinkin rumpujen dynamiikka, mikä oli harmi, sillä Mvulan musiikki on pohjimmiltaan gospel- ja soulpohjaista rytmimusiikkia.

Ei toki pelkästään, sillä Mvulan taidepop on myös pohjoisella tavalla maalailevaa ja elokuvallista. Celestellä, pianolla ja harpulla soitetut introt toivat mieleen Björkin ja Susanne Sundførin, jousien käyttö taas kanadalaisen Owen Pallettin.

Levyllä Mvula laulaa ilmeikkäästi ja kuulostaa rehevimmillään vähän edesmenneeltä Amy Winehouselta. Musiikkitalossa hän oli pidättyvämpi ja jäykempi, mikä voi mennä jännityksen piikkiin.

Yllättäen valtava äänimassa aukesi uudestaan volyymiskaalan yläpäässä. Vanhanaikaisella soulkompilla ripeästi laukannut Green Garden oli illan kohokohtia. Myös Mvula päästi äänivaransa irti, ja HKO:n jouset svengasivat kuin Salsoul Orchestralla 1970-luvun Philadelphia-soulin klassikoissa.

Mvulan musiikillisista juurista kertoi paljon myös illan toiseksi viimeisenä soitettu Michael Jacksonin Human Nature. Suomessa on hyvin harvoin kuultu yhtä suurelta ja pehmeältä kuulostavaa soulmusiikkia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat