Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mewin taikamaailma laimeni torstairutiiniksi

Kulttuuri
 
Sony
Mew
Mew Kuva: Sony

Konsertti Mew The Circusissa torstaina.

Tanskalaisen kaunorocksuuruuden Mewin kokema kohtalo tuntuu kovin tyypilliseltä 1990-lukulaiselle isosti maalailevalle kitararockyhtyeelle.

Esittäjä: Mew

Paikka: Circus

Bändi julkaisi keväällä kuudennen albuminsa, jonka useat mieltävät vasta yhtyeen neljänneksi laskennan alkaessa läpimurtolevy Frengersistä (2003).

Plus- ja miinusmerkiksi nimetty uutuus taitaa olla vuoden kaunein kitarapoplevy, jota kukaan ei enää muista.

Albumi tuntuu menneen täysin ohi monelta yhtyeen tuotantoon kymmenen vuotta sitten ihastuneelta, mikä kertoo entisen suosikin asemasta. Mew ei enää kiinnosta, ainakaan entiseen malliin – eikä etenkään nuorisoa.

Kun yhtye aloitti konserttinsa Circusissa uuden albumin erinomaisen kauniilla Witness ja Satellites -kappaleilla, suosion typistymistä voisi halutessaan harmitella. Parhaimmillaan Mew on onnistunut luomaan omaleimaista ja ihanaa musiikkia.

Niin ikään vähemmälle huomiolle jääneen No More Stories? (2009) -albumin täysipainoisesti rytmitellyt Introducing Palace Players sekä suureellisen sadunhohtoinen Sometimes Life Isn't Easy todistavat bändin kauneustajun yhä purevasta voimasta.

Kiehtovan alkupuolen jälkeen vähemmän onnistuneet uutuudet (Rows, My Complications) ja pakonomaisesti soineet hitit vastaavasti latistivat tunnelmaa.

Mewin supervuodet ajoittuivat vuosikymmenen taakse, jolloin kahdella merkittävimmällä albumillaan ryhmä vaikutti hetkellisesti popmaailman parhaalta salaisuudelta ja jopa yhtä merkittävältä pohjolan kitarayhtyeeltä kuin Kent oli 1990-luvun loppupuolella.

Nyt Mew tuntuu jakaneen Kentin kohtalon. Yhtye soittaa kotimaassaan toki Roskilden päälavalla, mutta maailma Mewiltä jäi yrityksistä huolimatta valloittamatta.

Suomessa suosio on taantunut jäähalliluokasta ja festareiden pääesiintyjästä kansan syvien rivien nostalgiaviihteeksi, joka vetää torstaina keskisuuren helsinkiläissalin täyteen.

Jos tunteikas ja vimmainen kiihkeys leimasivat nuoren Mewin soittoa, minkäänlaisesta kiihkeydestä ei nyt voinut puhua, ei keski-ikäisen yleisön eikä rutiininomaisen esityksen osalta.

Ehkä Mewille voisi nyt neljän samantyylisen albumin jälkeen suositella Kentin lääkettä: totaalista tyylimuutosta, vaikka se karkottaisi osan faneista.

Hyvistä levyistä huolimatta Mewin nykyinen tie tuntuu loppuun kuljetulta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat